Ötnapos sztrájk, tüntetés a Szabadság-téren, Észak-Korea nekünk üzen

Ötnapos sztrájk, tüntetés a Szabadság-téren, Észak-Korea nekünk üzen

Hiába havazott szinte mindenhol az elmúlt két napon, szánkózni szinte sehol sem lehet, hiszen ahogy jött az égi áldás, úgy rögtön el is olvadt. Mára azonban megszűnik a csapadék, és ha tavaszias idő nem lesz is, a nap azért már előbújik néha. Kitartás, már nem kell sokat várni tavaszig, amit jól jelez, hogy tegnap megkezdődött a húsvét előtti nagyböjt időszaka.

A nagyböjttel nehezen egyeztethető össze, hogy a vendéglők a mai napra szervezik a torkos csütörtököt. Ilyenkor jelentős kedvezménnyel, sok helyen fél áron ehetnek a vendégek. Eredetileg a torkos csütörtököt a hamvazószerda előtti hét csütörtökén tartották, ilyenkor kellett fölenni a készleteket, hogy még véletlenül se kísértse meg az embert a spájzban kínálkozó hurka és kolbász, vagy a fél tábla szalonna a nagyböjt alatt. Mostanában viszont a böjtöt elindító nap után hívnak mindenkit féktelen lakomára. A vendéglősök mentségére annyit lehet fölhozni, hogy ha már évek óta nem volna telt ház a böjti időszakban rendezett evészeteken, nyilván elgondolkodnának azok eredeti időpontra való visszahelyezésén.

Na, de lássuk, mi vár ránk ma, hiszen javában tart a kampányidőszak, ami egyre élesedik, durvul, és hát nincs mit szépítsük, aljasodik is. Elég csak Juhász Péter ellenzéki politikus, Együtt-elnök ügyére gondolni, ahol még a jogsértéstől sem riadnak vissza a propagandamédia lejáratással megbízott dolgozói, hogy besározhassák az ellenzék egyik sokat szereplő emberét.

http://mno.hu/

A Fidesz-frakció ma is ülésezik Visegrádon, természetesen beszámolunk majd a fejleményekről. Nyilván van mit megbeszélniük a kormánypárti honatyáknak, hiszen az utóbbi időben finoman szólva is akadozik a nagy fideszes propagandagépezet: elég csak a migránskérdést, vagy az Elios-ügyet említeni. Miután ugyanis kiderült, hogy a kormány mégiscsak befogadott 1300 menekültet két év alatt, a milliárdokat fölemésztő, sorosozós-brüsszelezős, agymosó kampány finoman szólva is hiteltelenné vált, és ebből csapdából már hetek óta képtelenek kikecmeregni. Erre jött az újabb csapás: az Európai Unió csalás elleni hivatala bűnszervezetben elkövetett csalást, összeférhetetlenséget és más szabálytalanságokat orront a korábban a miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios Innovatív Zrt. közvilágítási tendereivel összefüggésben, és mintegy 13 milliárd forint támogatás visszakérését javasolja az Európai Bizottságnak. Persze kérdés, mit árulnak majd el a képviselők az elhangzottakból az ülés után. Mi próbáljuk elérni, hogy azokra kérdésekre is válaszoljanak, amikre nem szeretnének.

http://mno.hu/

http://mno.hu/

 

Hírdetés

http://mno.hu/

Az ellenzék persze mindent elkövet, hogy minél tovább téma legyen az egészen magasra érő, korrupciógyanús ügy: este 18 órától a Szabadság téren tüntet az amúgy az utóbbi időben ütőképes akciót fölmutatni képtelen Momentum Mozgalom Tiborcz István Elios-botránya miatt. Kíváncsian várjuk, most össze tudnak-e hozni egy komolyabb tömeget. 

A mai nap egyik kuriózuma a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt és szövetségesei, valamint miniszterelnök-jelöltjük, Lattmann Tamás programismertetése. Lattmann tavaly ősszel azt állította, hogy ő volt az MSZP, a Demokratikus Koalíció, az Együtt és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje, csak éppen később előállt Botka László, és őt háttérbe szorították. Végre talált magának pártot, ahol  kedvére kormányfőjelölt lehet; bárcsak minden ilyen egyszerű volna az életben.

http://mno.hu/

Másik különlegesség a Jobbik elnökének utcai kampánya lesz. Vona Gábor a hadjúszoboszlói piacon, a hajdúböszörményi posta előtt és a téglási mozinál győzködi majd az embereket arról, miért kell rájuk szavazni.

Ma kezdődik az ötnapos sztrájk az önkormányzati dolgozókért. Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke előzetesen azt mondta: több mint 18 ezer önkormányzati köztisztviselőért szerveznek sztrájkot, mert tíz éve nem emelkedett a keresetük, a kormány pedig nem hajlandó velük tárgyalni.

A legjelentősebb külpolitikai esemény Rex Tillerson törökországi látogatása lesz. Az amerikai külügyminiszter kemény megbeszélésekre számíthat, hiszen NATO-szövetség ide vagy oda, az Egyesült Államok és Törökország kapcsolata fagypont alá hűlt. Legutóbbi epizód az adok-kapokban az Olajág hadművelet megindítása Észak-Szíriában, ahol lassan már az a kérdés: készek-e elmenni a törökök a falig, és megtámadják-e Manbidzsot is, ahol a szövetséges amerikaiak állomásoznak.

És ami minket is érint: a téli olimpia idejére csúcsra járatja saját magát népszerűsítő kampányát Észak-Korea, ennek keretében a diktatúra bécsi képviseletén is fogadást rendeznek. A különleges eseményre munkatársunk is meghívót kapott, így természetesen tolmácsoljuk majd olvasóinknak, mit üzen Kim Dzsongun!

http://mno.hu/

 

Természetesen a téli olimpia mai eseményeiről is beszámolunk: ha minden jól megy, akkor férfi szuperóriás-műlesiklásban szerepel majd Kékesi Márton és Samsal Dalibor, míg Szőcs Emőke 10 kilométeres sífutásban méreti meg magát. Esély inkább a tisztes helytállásra, semmint az éremszerzésre van.

http://mno.hu/


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »