Ötezer lejes bírságot kapott a képviselõház kulturális bizottságának USR-s elnöke azért, ahogyan Jézusról írt a Facebookon

Ötezer lejes bírságot kapott a képviselõház kulturális bizottságának USR-s elnöke azért, ahogyan Jézusról írt a Facebookon

A Neamț megyei honatyát az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanács (CNCD) büntette meg egy olyan bejegyzésért, amit egy éve tett közzé a közösségi oldalán. A tanács szerint a képviselő ezzel „megsértette a keresztény emberi méltóságát”.

Iulian Bulai egyébként a következő szöveget posztolta:

„Egy gyerek. Aki szegény, és nagyon furcsa családból származik. Egy apa, aki túl van már az első fiatalságán és egy kamaszkorú anya. Aki anélkül jött a világra, hogy a szülei szeretkeztek volna. Egy pótmamával, és egy olyan apával, aki elfogadta az apaságot anélkül, hogy ehhez hozzájárult volna. Akit elutasított a közösség. Aki úgy született, hogy a szülei nem voltak házasok, mindössze jegyesek. Az ő születése különleges, ugyanakkor rámutat annak a társadalomnak a korlátaira, amelybe született.”

Emiatt a szöveg miatt, egy feljelentés nyomán, a CNCD úgy döntött, hogy 5 ezer lejre bírságolja meg az USR-s Iulian Bulait, aki egyébként a képviselőház kulturális bizottságának elnöki tisztét látja el.

Hírdetés

Mint rövid indoklásukban írták, a kifejezések, amiket használt, pl. „pótmama”, „kamaszkorú anya”, „anélkül, hogy a szülei szeretkeztek volna”, „furcsa családból származott”, nevetségessé teszik a keresztény vallási dogmákat. Rámutatnak: ezekre az elemekre, a Megváltó születésének csodájára alapszik a keresztény hit. „A szöveg megsérti a keresztények emberi méltóságát, megalázó számukra. A tény, hogy a szerző parlamenti képviselő, azt jelenti, hogy nagyobb felelősséggel tartozik azért, amiket kijelent” – írta a CNCD.

Iulian Bulai újabb Facebook-bejegyzésben reagált, melyben arról írt, hogy a sajtóból értesült a bírságról, amit kiszabtak rá.

„Gyakorló katolikus keresztény vagyok, és a hitbéli értékek fontos szerepet töltenek be az életemben. Nem az volt a szándékom a bejegyzéssel, hogy bárkit is megsértsek” – írta. Hozzátette: megértette időközben, hogy a kifejezésmódja nem volt a legszerencsésebb, ami miatt bocsánatot is kért annak idején.

„Továbbra is sajnálom az esetet” – szögezte le a képviselő, aki szerint az emberek különféle módokon élik meg a hitet. És nem kellene egyik ember a másikra erőltesse a sajátját. És meg kellene bocsájtanunk annak, aki szándéka ellenére hibát vét. Kilátásba helyezte továbbá, hogy visszatér a témára, amint megkapja a CNCD hivatalos indoklását. (Amely egyébként 30 napon belül kellene megérkezzen.(agerpres))

Nyitókép: Iulian Bulai/Fb


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »