Ötezer eurós pénzbüntetésre ítélték Jean-Marie Le Pent, mert büdösnek nevezte a cigányokat – nem vonja vissza a szavait, továbbra is ugyanezt gondolja

Ötezer eurós pénzbüntetésre ítélték Jean-Marie Le Pent, mert büdösnek nevezte a cigányokat – nem vonja vissza a szavait, továbbra is ugyanezt gondolja

Ötezer eurós pénzbüntetésre ítélte hétfőn a dél-franciaországi Aix-en-Provence fellebbviteli bírósága Jean-Marie Le Pent, az egykor radikális jobboldali Nemzeti Front alapítóját és tiszteletbeli elnökét, aki többször is túl őszintén mert beszélni a cigányokról.

Az igazságszolgáltatás "gyűlöletkeltésben" és "diszkriminációban" mondta ki bűnösnek a 88 éves (csoda, hogy az életkoráért nem büntették… – a szerk.), a zsidó média által szélsőséges jelzővel kitüntetett politikust egy nizzai sajtótájékoztatón elhangzottak miatt.

"Úgy tűnik, hogy gondjaik vannak néhány száz romával, akiknek jelenléte szúrós és mondjuk úgy, szagos" – fogalmazott Le Pen a 2014-es önkormányzati választásokat megelőző kampányban. Hozzátette: "de ez csak a jéghegy csúcsa".

"Bejelentem önöknek, hogy a 2014-es év folyamán legalább 50 ezer cigány fog érkezni Nizzába, január 1-jétől, abból a 12 millióból, akik Romániában, Bulgáriában és Magyarországon lehetőséget kapnak arra, hogy bármelyik uniós országban letelepedjenek" – mondta a hazája érdekeit szem előtt tartó politikus. Véleménye szerint a francia kormánypolitikának "fantasztikus toborzó hatása" van erre a kisebbségre. "Mindenki a rajtkőnél áll, mint egy western filmben" – tette hozzá 2013-ban.

Jean-Marie Le Pen a perben azt mondta, hogy nem vonja vissza a szavait, mert továbbra is ugyanezt gondolja a cigányokról.

Hírdetés

"A jelenlétük igenis szagos a lakosságnak, az emberek panaszkodnak. Elég csak a cigánytáborokhoz látogatni, hogy rádöbbenjünk, szaglásilag kifejezve" – mondta a politikus, aki szerint azért kell fizetnie, mert ki merte mondani, amit a választók gondolnak. "A gyűlölet tőlem teljesen távol álló érzés" – hangsúlyozta Le Pen.

"Nem tudom, hogy a gyűlölet vezérelte-e Le Pen urat. Nem ezzel vádoljuk. Hanem olyan megfogalmazásokkal, amelyek olyan jellegűek, hogy egy közösséget bélyegeznek meg" – fontoskodott az ügyész.

A politikust egyébként 2 ezer eurós kártérítés megfizetésére is kötelezte a bíróság az SOS Rasszizmus és ezer eurósra az Emberi Jogok Ligája nevű álcivil szervezeteknek, amelyek a felperesek voltak az ügyben.

A Nemzeti Front alapítóját az 1990-es évek kezdete óta nyolc alkalommal ítélték el "rasszista" vagy "holokauszttagadó" (értsd: a saját fajtája mellett kiálló – a szerk.) kijelentései miatt. Lánya, Marine Le Pen, aki 2011-ben vette át a párt irányítását, tartózkodik a hasonló nyilatkozatoktól, s tudatosan próbálja meg a pártját "szalonképesebbé" tenni. Apját ezért 2015-ben ki is zárta a Nemzeti Frontból, amiért az megismételte egy korábbi antiszemita kijelentését. A döntést Jean-Marie Le Pen megtámadta a bíróságon, amely visszahelyezte a tiszteletbeli elnöki pozícióba.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »