Ötéveseket büntethetnek „szexista” szavakért

A tanárok részletes eligazítást kaptak az Institute of Physicstől (IP), mely szavakat kellene betiltani az iskolaudvarokon. Kedden minden iskola megkapta az útmutatást, amely alapján ötéves gyereket is figyelmeztetésben részesíthetnek, ha nemi sztereotípiákat erősítő módon használják a nyelvet – írta a The Telegraph.

Például nem biztathatják egymást azzal, hogy „embereld meg magad!” (man up!), mert a kifejezés hátterében érzékelhető a férfidominancia. Mi is elolvastuk az eredetileg a fizikaoktatás kapcsán képbe kerülő civilszervezet jelentésének vonatkozó részét, akadt is pár ismerős mondat, amely szintén tiltólistára került. Például „két erős fiú kéne, hogy segítsen”, „ez a srác olyan elegáns egyenruhában”, az igazsághoz hozzátartozik, hogy éppígy voltak a férfilélek védelmében betiltásra javasoltak, mint például az a tényszerű megállapítás, hogy „a legtöbb egyetemen sokkal több a lány, mint a fiú”.

Önkéntes nyelvmilícia és genderbajnokok

A IP arra szólította fel a tanárokat, hogy az ilyen jellegű, „szexista” nyelvhasználatot a rasszista beszédhez hasonlóan vegyék komolyan, és ehhez jelentésükben világos irányelveket adtak. Erre reagálva néhány iskola önkéntes lánycsapatokat szervezett, hogy megfigyeljék, ki használ ilyen kifejezéseket, és jelentsék a dolgot a tanároknak.

A jelentés arra kérte az iskolákat, hogy nevezzenek ki „genderbajnokokat” vezető tanárokból, akik aztán a lehető legtöbb lányt megpróbálják rávenni arra, hogy hagyományosan férfiasabbnak tartott érettségi tárgyakat válasszanak, mint például közgazdaságtant, számítástechnikát vagy fizikát. A fiúkat pedig arra fogják ösztönözni, hogy angol irodalmat, nyelveket és pszichológiát tanuljanak. Mégpedig azért, mert szerintük a „fiús” és „lányos” tárgyak sztereotípiája okozza a jelenlegi trendeket: egy fiú négyszer akkora eséllyel tesz szintfelmérő vizsgát matematikából, mint egy lány, míg a lányok kétszeres túlsúllyal vannak jelen az angol irodalom terén.

Hírdetés

Ezért keresnek kevesebbet a nők

Az intézet részéről az ajánlás egyik kidolgozója a The Sunday Timesnak azt mondta, „még az olyan jelentéktelen megjegyzés is, mint az »embereld meg magad«, egy tanár részéről problémás lehet”.

Az Institute of Physics egyébként azért érezte magát kompetensnek a témában, mert ők részben ezt a fajta nemi megkülönböztetést okolják a férfiak és nők fizetése közötti különbségekért (ez a briteknél 19, nálunk átlagosan 21 százalék). Ennek fő oka pedig szerintük, hogy a „női” tárgyakat a társadalom többsége „könnyebbnek” tartja, ezért a munkaerőpiac kevesebb fizetéssel jutalmazza azt, aki a kapcsolódó szakmákban helyezkedik el. Ebben pedig szerintük szerepe van annak is, hogy a közbeszédben előfordult, hogy melegnek gúnyolták a lányos tantárgyakat választó fiúkat, illetve leszbikusnak a fiús tárgyakat választó lánytanulókat.

Megfékezik a szexizmust

A brit oktatási hivatal 10 iskolában végzett vizsgálatai szerint az erősebb szexista nyelvhasználat és a „lányos” érettségi tárgyak választása összefüggést mutat, az IP által is szorgalmazott új genderpolitikát pedig néhány kiválasztott iskolában már kipróbálták. Az egyik ilyen, bristoli kísérleti iskola igazgatóhelyettese azt mondta, korábban csak a rasszista nyelvhasználatra figyeltek, de mostantól ügyelnek az elfogadhatatlan szexista beszéd megfékezésére is. „Azt mondani egy síró fiúnak, hogy »ne legyél lány!«, elfogadhatatlan. Alaposan meg kell fontolni, mint mond az ember a gyerekeknek” – mondta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »