Öt másodpercen belül nyelte el a lavina a sízőt az Alacsony-Tátrában (VIDEÓ)

Öt másodpercen belül nyelte el a lavina a sízőt az Alacsony-Tátrában (VIDEÓ)

Öt másodpercen belül nyelte el a lavina a sízőt az Alacsony-Tátrában (VIDEÓ) Vataščin Péter2023. 01. 14., szo – 12:32 Deménvölgy (Demänovská Dolina) |

Egy 36 éves lengyel férfit a Chopok északi részén található freeride zónában nyelte el a lavina. Valószínűleg az airbag-hátizsákjának – valamint a hegyimentőknek – köszönhetően menekült meg.

Hírdetés

A baleset még szerdán, január 11-én délelőtt történt. A férfi társa által rögzített felvételen az látszik, hogy a kék kabátot viselő síző elindul a Chopok oldalában található kuloárban (Lukový kotol), majd mintegy öt másodperc után elnyeli őt az általa kioldott lavina. 

A felvételt IDE kattintva is megtekintheti.

A HZS közleménye szerint a bejelentést követően – keresőkutyákkal együtt – azonnal a helyszínre siettek a hegyimentőik. Végül helikopteres mentésre is szükség volt. A lengyel férfinak szerencsére sikerült működésbe hoznia az airbag-hátizsákját, így végül a hótömeg tetején tudott maradni, amelynek csak részben temette be őt. Társa – aki azonnal segítséget nyújtott neki – ugyanazon az útvonalon követte. Ezután a közeli szakadéknál (Meterologický žľab) újabb lavina oldódott ki, amely a katlanban újabb sízőt ragadott magával, aki azonban ép bőrrel megúszta az esetet. A fej-, lapocka- és csípősérüléseket szenvedett lengyel férfinak elsősegélyt nyújtottak a hegyimentők, majd helikopterrel kórházba szállították. A HZS emlékeztetett, a balesetet az okozta, hogy a kuloárt friss, instabil hótakaró fedte, ugyanis előző nap kiadós havazásra került sor.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »