Öt magyar kap milliós nyugdíjat

Egy magyar öregségi nyugdíjas kap kétmillió forint feletti nyugellátást havonta, egynek jár 1,5-2 millió forint közötti, háromnak 1-1,5 millió forint közötti összeg – írta a Világgazdaság az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai alapján.

A lap szerdai számában megjelent összesítés szerint fél- és egymillió forint között 225-en kapnak ellátást és mintegy 11 800 nyugdíjas él havi 300 ezer forint feletti összegből. A 200-300 ezer forint közti sávba több mint 105 ezren tartoznak, a 100-200 ezres sávba több mint 822 ezren vannak. A kétmillió magyar öregségi nyugdíjas több mint felének azonban havi 50-100 ezer forint közti összegből kell kijönnie, legtöbben havi 70-80 ezer forintot kapnak.

Több százezres nyugdíjat jellemzően úgy érnek el a magyar nyugdíjrendszerben, ha valaki jóval az öregségi korhatáron túl igényli az ellátást és magas keresettel rendelkezett életpályája során – írta a lap.

A Világgazdaság szerint a magyar nyugdíjszínvonal nem rossz nemzetközi összevetésben, a nyugdíjba menők átlagosan 90 százalékát megkapják utolsó fizetésüknek, ami hasonlít az osztrák vagy a holland rátához, és meghaladja a 71 százalékos európai uniós átlagot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »