Öt figyelmeztető jel a személyazonosság-lopással kapcsolatban

Személyazonosság-lopásról akkor beszélünk, ha valaki megszerzi személyes adatainkat, és valamilyen visszaélést követ el vele. Az ESET kiberbiztonsági szakértői összegyűjtötték, hogyan ismerhetjük fel az identitáslopás jeleit, illetve mit tehetünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk a ránk leselkedő veszélyeket.

1. Indokolatlan levonások a számlánkról

Az egyenlegünk legkisebb mértékű változása is gyanúra adhat okot, ugyanis a csalók gyakran alacsony értékű próbavásárlásokkal ellenőrzik az ellopott kártyák érvényességét.

2. Letiltott fiókok

Ha a kibertámadóknak sikerül megszerezniük bejelentkezési adatainkat, az első dolguk a jelszóváltoztatás lesz, hogy kizárjanak minket a saját fiókjainkból.

3. Hamis adóvisszatérítések

Egy másik gyakori módszer a kiberbűnözők körében, hogy adóvisszatérítésre hivatkozva próbálják megszerezni az áldozatok személyes adatait. Soha ne dőljünk be az ilyen próbálkozásoknak, hiszen a NAV-nak csak bankszámlaszámra vagy postacímre van szüksége a visszatérítések kiutalásához!

4. Fals orvosi számlák

Okkal gyanakodhatunk arra, hogy személyazonosság-tolvajok áldozatává váltunk abban az esetben is, ha olyan orvosi ellátásról kapunk számlát, amit sosem vettünk igénybe.

Hírdetés

5. Adósságbehajtók

Ha a személyes adataink illetéktelen kezekbe kerültek, sajnos rövid időn belül számíthatunk arra, hogy adósságbehajtók jelentkeznek nálunk a kiegyenlítetlen számlákkal.

Az alábbi biztonsági tippek betartásával csökkenthetjük az áldozattá válás kockázatát:

 • Mindig éljünk a többfaktoros hitelesítés lehetőségével!
 • Használjunk erős és egyedi jelszavakat, és tároljuk ezeket jelszókezelő programokban!
 • Minden eszközünket lássuk el megbízható biztonsági szoftverrel!
 • Csak hivatalos áruházakból töltsünk le appokat!
 • Kerüljük a nyilvános Wi-Fi hotspotokat!
 • Csakis HTTPS webhelyeket látogassunk!
 • Kidobás előtt semmisítsünk meg minden régi dokumentumot, mely a személyes adatainkat tartalmazza!
 • (PResston PR – MTI)


  Forrás:kuruc.info
  Tovább a cikkre »