Öt évtized a Lehel téren – Margitos dalok CD-n

Öt évtized a Lehel téren – Margitos dalok CD-n

Láncszem vagyok címmel jelenik meg november 21-én a Margitos Ifjúsági ÉnekKar (MIÉnK) első lemeze, amely egyben válogatás az elmúlt közel ötven év „margitos” dalaiból. A dalokat új, eddig sosem hallott formában hangszerelték újra, megőrizve azokat az értékeket, amiért már évtizedek óta szeretik és éneklik őket a budapesti Árpád-házi Szent Margit-templomban.

A Lehel téren álló templom életének ma már nélkülözhetetlen része az 1975-ben életre hívott ifjúsági énekkar. (A tér templom körüli része 2019 májusa óta Szent Margit nevét viseli – a szerk.) A kezdő lendületet a nagymarosi ifjúsági találkozók adták, ahol az alapító tagok először találkozhattak Sillye Jenővel és dalaival. Az új kórus hamar népszerű lett a fiatalok körében, így a létszám a következő években folyamatos növekedésnek indult.

A generációk cserélődtek, de a közösséget mindig az imádság és a barátság formálta. A sok évtizedes szolgálat több dal születését is inspirálta, melyek a közösségen belül hamar népszerűek lettek mind a kóristák, mind pedig a hívek körében.

„Nagyon szeretjük ezeket az énekeket, melyek valamiért – mondjuk úgy – megrekedtek templomunk falai között. Bízunk benne, hogy e felvételekkel új lendületet adhatunk nekik, hogy ez által még több közösséghez és hívőhöz juthassanak el” – mondta Miklós László, a CD-projekt vezetője, aki korábban tizennyolc éven keresztül vezette a kórust.

Régi terv volt a lemez elkészítése, de sokáig csak álom maradt. Az idő végül a pandémia harmadik hulláma kezdetén jött el. Leálltak a próbák, elmaradtak a közösségi alkalmak, és a vasárnapi szolgálatokra sem kerülhetett sor. Az így felszabaduló időben kezdődött a munka, amely közel egy éven át tartott.

„Biztattam a kórust, hogy vágjanak bele, mert ezek olyan dalok, amelyekre mindannyian büszkék vagyunk. Hittem a csapatban, hogy meg tudják csinálni, és nem is csalódtam bennük, de a végeredmény messze túlszárnyalta még az én elvárásaimat is” – mesélte Monostori László plébániai kormányzó.

Hírdetés

Hogy ilyen minőségű anyag szülessen, ahhoz szükség volt Dandó Zoltán közreműködésére, aki a hangkeverést és a masteringet végezte. A neves szakember korábban olyan zenekarokkal dolgozott együtt, mint az R-GO vagy a Hooligans, de az X-Faktorba is készített zenei alapokat.

A lemezgyártáshoz a lelkesedés és a szakértelem mindenképp szükséges, de mindez az anyagiak hiányában nem elégséges. A plébánia ebben kapott nagy segítséget az Emberi Erőforrások Minisztériumától, akik biztosították a szükséges forrásokat.

A most elkészült lemezt november 21-én, vasárnap a 18 órakor kezdődő gitárosmisét követően vehetik kezükbe először az érdeklődők. A szentmisén felcsendülnek majd a CD-n is hallható dalok.

Miklós László még hozzáfűzte: „Mivel manapság ritka, hogy a keresztény könnyűzene műfajában lemezt adjanak ki, úgy gondolom, ez még inkább növeli az anyag értékét. Növeli, hiszen a zene is lehet evangelizációs eszköz. Ahogy a címadó dal is mondja, mint láncszemek, feladatunk összekötni az embert az emberrel, embert az Istennel.”

A gitárosmise és lemezbemutató további részleteiről ITT lehet tájékozódni.

Forrás és fotó: MIÉnK 

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »