Öt évre börtönbe küldenék a 101 éves egykori SS-őrt

Öt évre börtönbe küldenék a 101 éves egykori SS-őrt

Az életkora ellenére valószínű, hogy rács mögé kerül az a német aggastyán, akit több mint 3500 ember meggyilkolásával gyanúsítanak, méghozzá 80 évvel az események után.

A német ügyészség öt év börtönbüntetést javasolt az oranienburgi koncentrációs tábor egykori őrére. A 101 éves férfi a legidősebb, akit a világháború idején elkövetett háborús bűncselekményekben való bűnrészességgel vádolnak – írta a szélsőbalos Guardian.

Josef Schütz ártatlannak vallotta magát, és tagadja, hogy köze lett volna 3518 fogolynak a meggyilkolásához, akik a Berlintől északra fekvő Sachsenhausen táborban haltak meg 1942 és 1945 között.

Brandenburg állam ügyészei, akiknek valószínűleg még a szülei sem születtek meg ekkor, azonban azt mondták, hogy „tudatosan és készségesen” vett részt a bűncselekmények elkövetésében.

Amikor Josef Schützöt a táborban végzett munkájáról kérdezték, tagadta, hogy tudott volna az ott történtekről, és kitartott amellett, hogy nem gyilkolt embereket.

A férfit azzal is vádolják, hogy szovjet hadifoglyokat lőtt le, valamint hogy „mérgező Zyklon B gáz felhasználásával civil foglyokat végzett ki”.

Hírdetés

Josef Schütz a tárgyalás alatt szabadlábon védekezhetett, ha pedig elítélik, az életkora ellenére is valószínű, hogy rács mögé kerül, miután ez hasonló ügyekben bevett gyakorlattá vált a Német Szövetségi Köztársaságban.

Ítélet június elején várható.

A felpereseket képviselő Thomas Walther szerint a tárgyalásnak még évtizedekkel később is „van értelme”. Szerinte „fontos, hogy példát mutassunk. (…) A nagyon körültekintő eljárás pedig megmutatta, hogy a német igazságszolgáltatás tanult valamit.”

Több mint hét évtizeddel a második világháború után a német ügyészek több egykori SS is bebörtönzését is kezdeményezték. Ehhez egy 2011-es ítélet teremtett precedenst, akkor ugyanis elítéltek egy egykori őrt azon az alapon, hogy „Hitler gyilkos rendszerének tagjaként szolgált”.

Ezzel a felütéssel egyébként az NSZK első politikusgárdáját és teljes hadseregét is rács mögé lehetett volna küldeni, de akkor ez még senkinek sem jutott eszébe, hiszen lényegében senki nem maradt volna szabadlábon az országban.

A harmadik generációs buzgó utódok azonban, hogy bizonyítsák, ők már nem olyan, mint a nagyszüleik és életkorukkal is takarózhatnak, teljes fokozatra kapcsolták a leszámolást „náci” eleikkel. A későn bíróság elé állítottak között volt Oskar Gröning auschwitzi könyvelő és Reinhold Hanning, egykori auschwitzi SS-őr. Mindkettőjüket 94 évesen ítélték el „tömeggyilkosságban való közreműködésért”, de meghaltak, mielőtt bebörtönözték volna őket.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »