Öt évet is kaphat a migránsokat segítő aktivista

Öt évet is kaphat a migránsokat segítő aktivista

Bíróság elé állítanak Franciaországban egy helyi férfit, aki migránsoknak segített átkelni az olasz–francia határon. Ha bűnösnek találják, akár öt éves börtönbüntetést is kaphat illegális határátlépés segítése miatt. A férfi azt mondja, csak a jó szándék vezérelte, és nem fogadott el pénzt vagy más ellenszolgáltatást.

Kisbusszal fuvarozta át a migránsokat a határon, olyan hegyi utakon a férfi, ahol nincsenek rendőrök. „Itt a migránsok Franciaországban vannak, de nem tudnak továbbmenni, mert túl sok az ellenőrzőpont. Ezért felvesszük őket itt Royában, és átvisszük őket, vagy elindítjuk őket gyalog a vasútvonal mentén vagy a hegyen keresztül. Néhány napba telik, amíg eljutnak Nizzába” – magyarázta Cedric Herro francia farmer, aktivista.

A férfi hetente háromszor tette meg az utat, és több mint 200 migránsnak segített az átkelésben. A másik oldalon önkéntesek várták őket, akik adtak nekik szállást, ételt és italt, majd kivitték őket a vasútállomásra.

Hírdetés

„Herron idehozta a migránsokat, mi pedig elmondtuk nekik, hogyan kérhetnek menedéket Európában. Azt tanácsoltuk nekik, hogy ne menjenek zsákutcákba, például Párizsba, mert ott az utcán találják majd magukat öt-hatezer társukkal együtt” – nyilatkozta Hubert Jourdan, a Housing and Citizenship aktivista szervezet vezetője.

A migránsokat szállító férfit a hatóságok augusztusban letartóztatták, a héten pedig bíróság elé állítják. Azzal vádolják, hogy illegális migránsok engedély nélküli határátlépését és tartózkodását segítette.

A francia férfi viszont azt mondja: csak jó szándékból segített nekik, hogy továbbmehessenek Németország vagy Nagy-Britannia felé. Szerinte soha nem fogadott el pénzt tőlük. Ugyanezt állítják a segítői. „Amit csinálok, az teljesen legális. Vendégül látok olyan embereket, akik nehéz helyzetben vannak” – emelte ki Jourdan.

Ha a migránsokat fuvarozó férfit bűnösnek találják, akkor harmincezer eurós, azaz kilencmillió forint büntetést, valamint öt év börtönbüntetést is kaphat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »