Öt éven belül jön a budapesti dugódíj, korlátozzák a dízeleket is

Öt éven belül jön a budapesti dugódíj, korlátozzák a dízeleket is

A levegő jobb minősége miatt öt éven belül korlátozni fogják az autók közlekedését a belvárosban – közölte Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes.

„Olyan intézkedéseket fogunk hozni, hogy Budapesten és a budapesti belvárosban jobb legyen a levegő minősége. Ez egy ötéves terv, és felmerülhetnek olyan lépések, amelyek a dízelautók korlátozásával járnak” – mondta Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes az RTL Klub Híradójában. Azt is mondta, hogy nemcsak a dízelesek számíthatnak szigorításra, azt szeretnék, ha a belvárosba csak pénzért hajthatnának be az autósok, függetlenül attól, hogy milyen üzemanyagot használnak.

Hírdetés

„Állandó dugókat, közlekedési káoszt látunk, ez így nem maradhat, és el fogunk lépni ebbe az irányba. lesz a dugódíjnak olyan formája, amellyel a mostani szabályozást szigorúbbá tesszük” – közölte Karácsony Gergely helyettese.

A fővárosi dugódíj ötlete nem először kerül elő, a 4-es metró építésének egyik uniós feltétele volt a forgalomcsillapítás más európai nagyvárosokban már alkalmazott eszköze, sőt 2015-ben Tarlós istván akkor főpolgármester már ismertette is javaslatát, amely két fokozatot tartalmazott: az egyik Budapest teljes területére vonatkozott volna, és évi 5000 forintért lehetett volna megváltani, a másik pedig a városmagra. Később azonban a dugódíj lekerült a napirendről, sőt törvény tiltja, hogy önkormányzat díjat szedjen úthasználatért.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »