Öt év börtön járhat egy parkban elfogyasztott kóláért?

Öt év börtön járhat egy parkban elfogyasztott kóláért?

Akár öt év börtön is járhat egy kóla elfogyasztásáért a parkban, vagy ha valaki sötétedés után akar sétálni az utcán – derül ki a német szövetségi parlament, a Bundestag által nemrég elfogadott új járványvédelmi törvényből.

Vajon tisztában vannak-e a német képviselők azzal, hogy mit szavaztak meg?

– tette fel a kérdést a Focus magazin egyik szerkesztője, idézi a Hirado.

„Nem tudom, hogy a német parlamenti képviselők számára világos volt-e, mi állt a törvényjavaslatban, amit múlt szerdán fogadott el a Bundestag. Azt hiszem, ez elég meredek: öt év börtönnel büntethető, ha valaki sötétedés után kimegy az utcára sétálni, vagy ha megiszik egy kólát egy közparkban” – csodálkozott rá az új német szabályozásra Jan Fleischhauer, a német Focus egyik szerkesztője a magazin online kiadásában megjelent véleménycikkében.

Pedig a múlt héten elfogadott új német járványvédelmi törvény 73. és 74. bekezdésében pontosan ez szerepel – mutat rá a Focus újságírója.

„Még azok is börtönbe kerülhetnek, akik rosszkor mennek ki sétálni, vagy akik úgy nyitják ki a boltjukat, hogy nem tesznek meg mindent a vírusfertőzés ellen.

Hírdetés

„Ilyen még az NDK-ban sem volt, pedig a kommunista német állam nem volt szégyenlős, ha az állampolgári szabadságjogok korlátozásáról volt szó” – fogalmaz az újságíró.

Fleischhauer hozzáteszi: Bajorországban december elejétől március végéig, közel négy hónapig az emberek nem mehettek ki az utcára este 9 óra után.

„Amikor ezt elmeséltem a berlini kollégáknak, azt hitték, viccelek. Egy barátomat megállította a rendőr az egyik müncheni benzinkútnál, mert este 10 óra 10 perckor kiugrott egy cigarettáért. 500 euróra (180 ezer forint) bírságolta! Ez volt élete legdrágább cigarettája. Mindebben csak annyi igazságosságot látok, hogy legalább Berlinben is megtudták, mi az igazi lezárás” – írja a kolumnista.

Jan Fleischhauer nekiment Olaf Scholz alkancellárnak, a Németországi Szociáldemokrata Párt (SPD) alelnökének is.

„Olaf Scholz azt mondta, biztos abban, hogy idén nyáron ismét a sörkertekben fogunk üldögélni, és végtére is ő az SPD alelnöke és kancellárjelöltje. (…) De Scholz azt is megígérte, hogy áprilistól heti tízmillió adag oltóanyag érkezik Németországba, és hogy személyesen gondoskodik arról, hogy ez így legyen. Amikor nemrég rákérdeztem, hogy pontosan hol vannak a beígért vakcinák, azt mondták, hogy Scholz „akár tízmillió” oltásról beszélt.”

„A politikusok mindig megtalálják a hátsó kijáratot” – vonta le a konzekvenciát a Focus magazin szerkesztője.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »