Osztrák–szlovén „cicaharc” a migránsok kapcsán

Több ezer menekült várakozik hajnal óta a hideg, esős időben a horvát–szlovén határon Drávamagyaródnál. Szlovénia és Ausztria közben ellentmondásosan nyilatkozik a migránsok fogadásáról. A szlovénok azt állítják, Bécs jelezte, hogy nem fogad több menekültet, az osztrákok azonban ezt tagadják és azt mondják, csak azt a szlovén kérést utasították el, hogy az eddiginél több migránst fogadjanak naponta.

Türelmet kértek a szlovén hatóságok Horvátországtól, Szerbiától és Macedóniától. Ljubljana ugyanis arra figyelmeztetett, hogy nem fogad korlátozatlanul menekülteket. Szombaton több mint 3000 migráns lépte át a szlovén–horvát határt, mind Horvátország, mind Szlovénia azt közölte, hogy nem fogják megállítani az Ausztriába és Németországba tartó menekülteket. Ám miközben Szlovénia napi 2500 főben határozná meg a beengedett migránsok számát, ennek több mint a duplája lépi át a görög–macedón határt naponta és indul el Szerbia felé.

„Nem tudunk annál több migránst fogadni, mint amennyi folytatná az útját. Rövid időn belül, úgy tíz napon belül több mint 35 ezer migráns fog Szlovéniában tartózkodni, ami nekünk elfogadhatatlan” – mondta Bostjan Sefic szlovén belügyminiszter.

Hírdetés

Stájerországban nem okoz gondot a menekültek fogadása. A tartományi rendőrség szóvivője szerint tudják kezelni a határt átlépő migránsok ezreit.

„A jelenlegi helyzet az, hogy nagyjából 150 ember tartózkodik Spielfeldben, ők már Ausztriában vannak és arra várnak, hogy a táborba szállítsuk őket, további négyszáz ember lépi át éppen a határt Bad Radkersburgnál. Néhány ezer ember lépte át a határt az elmúlt két napban, és a mai napon további 3-4 ezer ember érkezését várjuk Ausztriába. Jelenleg semmi problémánk nincsen, továbbra is regisztráljuk a belépőket, ahogy Ausztriába értek, a regisztráció után egyenesen a vöröskereszthez mennek, ahol orvosi ellátásban részesülnek és enni kapnak, valamint itt várakozhatnak arra, hogy a táborba vigyék őket” – közölte Joachim Huber, a stájerországi tartomány rendőrség szóvivője.

Közben szakértők arra figyelmeztetnek, hogy hamarosan feltorlódhatnak a migránsok Szerbiában, mivel Macedónia felől továbbra is naponta 4-5 ezren lépnek be az országba, Horvátország felé azonban csak lassan tudnak továbbhaladni, a hatóságok ugyanis csak időszakosan, kisebb csoportokban engedik be őket. A várakozás miatt egyre idegesebbek a migránsok.

Közben a horvát elnöki válságtörzs vezetője azt közölte: le kell zárni a zöldhatárt a menekültek előtt, és ki kell vezényelni a hadsereget. A migrációs ügyek vezetője szerint el kell kerülni, hogy a válság rövid időn belül destabilizálja az országot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »