Osztrák alkancellár: biztosítani kell az EU külső határát, de nem helyes minden magyar intézkedés

Ausztria álláspontja szerint is biztosítani kell az Európai Unió külső határait, de Bécs nem ért egyet azon intézkedések egy részével, amelyeket a magyar kormány evégett hozott – közölte Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár szerdán, miután Brüsszelben találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.

Hírdetés

„Nem támogatjuk Magyarország minden lépését, például ellenezzük a +tűzparancsot+. Azonban a határt biztosítani kell” – mondta Mitterlehner. Az osztrák alkancellár arra utalt, hogy az Országgyűlés hétfőn a rendőrséget és a honvédséget is feljogosította arra, hogy egyebek mellett gumilövedéket használjon a migrációs válsághelyzetben.
   
„Az EU külső határait meg kell védenünk és találnunk kell egy európai irányvonalat arra vonatkozóan, hogyan oldjuk meg a menekültkérdést” – fogalmazott az osztrák néppárti (ÖVP) alkancellár, aki az Európai Néppárt brüsszeli találkozóján beszélt Orbán Viktorral.
   
Reinhold Mitterlehner a találkozó előtt azt mondta, azért akar egyeztetni Orbánnal, hogy „pontosabb, világosabb és frissebb információkat” kapjon a menekültek magyarországi mozgásával kapcsolatban.
   
A nagyobbik osztrák kormányzó párt, a szociáldemokraták frakcióvezetője, Andreas Schieder ezzel párhuzamosan arra szólította fel a Fideszt és az ÖVP-t is soraiban tudó Európai Néppártot, hogy határolódjon el a Magyarország által a menekültválság során mutatott „embertelen” magatartástól. Szerinte „teljesen érthetetlen”, hogy a néppárt nem emeli fel a szavát Orbánnal szemben.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »