Ostrom: a folyón át menekülnek a civilek a városból

Ostrom: a folyón át menekülnek a civilek a városból

Ezrével menekülnek a civilek az Iszlám Állam kezén lévő Fallúdzsából. Az iraki kormányerők ostromgyűrűt vontak a város köré, a települést már csak az Eufrátesz folyón keresztül lehet elhagyni. A menekülők közül többen vízbe fúltak.

Sokan csónakokban próbálnak átkelni az Eufráteszen Fallúdzsa határában. Vannak, akiknek csónak sem jut: ők szekrényekbe vagy hordókba kapaszkodva próbálják megtenni a háromszáz méteres távot. A túlpartot nem mindenki éri el: az elmúlt napokban egy nő és két gyermeke is vízbe fulladt.

A civilek az iraki kormányerők és az Iszlám Állam összecsapásai elől menekülnek. A várost egyre hevesebben bombázzák a kormánycsapatok, miközben a terrorszervezet harcosai is lövik a civileket. A településen éhínség van, nincs elég víz és gyógyszer. Bár az elmúlt hetekben már több mint 12 ezren elmenekültek, még így is 50 ezren vannak a városban.

Hírdetés

A kijutottak közül sokan a rendkívüli helyzet miatt nem tudják megtartani az egy hónapos böjtöt. „Nem készítettünk semmit a ramadánra. Semmink sincs. Eddig minden évben készültünk a ramadánra, mert volt pénzünk, a férjemnek és a fiaimnak pedig volt állásuk. Most itt ülnek munka nélkül” – mesélte egy menekült.

A táborban alig van élelem, nincs áram, és hatalmas a hőség. „Ki képes böjtölni ebben az évben? Aki böjtöl, annak talán nem kell ennie? Semmink sincs. Korábban a kormány adott nekünk babot és lencsét, de az elmúlt négy hónapban nem kaptunk semmit” – írta le a helyzetet egy másik menekült.

Fallúdzsa a 2003-as amerikai megszállás és az azt követő síita uralom elleni felkelés egyik központja, ahol 2014 elején vették át a hatalmat a szélsőséges szunnita dzsihadisták. Az Iszlám Állam azonban az elmúlt hónapokban Szíriában és Irakban is visszaszorult a nemzetközi fellépés nyomán, és hamarosan ezt a várost is kénytelen lehet feladni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »