Össztűz az amerikaiak pozsonyi kerítésére

Össztűz az amerikaiak pozsonyi kerítésére

A pozsonyi amerikai nagykövetségnek vissza kell adnia az általa forgalom elől lezárt közterületet Pozsonynak, mivel a biztonsági zónaként elkerített sétatéri szakaszra nem újította meg szerződésüket a városvezetés. A hírek szerint nemcsak a masszív acélkerítés, hanem maga a diplomáciai képviselet is eltűnik a belvárosból, mert az amerikaiak eldöntötték, más székhely után néznek.

Pozsony szívében, az egykori Sétatéren, a mostani Hviezdoslav téren lehetetlen eltéveszteni, hol áll az amerikai nagykövetség, ugyanis a budapesti kirendeltséghez hasonló módon itt is kerítés és szürkére festett biztonsági oszlopsor veszi körül az épületet. Júniusban még úgy volt, újabb három évig maradhat a patinás téren a zárt beléptető- helyiséget, őrszobát is magában foglaló biztonsági zóna a diplomáciai képviselet előtt, ám a meghosszabbított közterület-használati engedély egy fontos határidő elmulasztása miatt nem lépett életbe. Mint kiderült, nem véletlenül nem írta alá a nagykövet a szerződést, az amerikaiak az év végéig kiköltöznének a belvárosi ingatlanból. Ám hiába vehető szinte biztosra, hogy záros határidőn belül elhagyják a klasszicista épületet, a forgalom elől elzárt területért már augusztus 15. óta fizetniük kellene, amit eddig nem tettek meg: a régi szerződés lejárt, az új pedig az aláírás hiányában nem léphetett életbe.

Hírdetés

A nagykövetség közleménye ehhez képest úgy fogalmaz, a testület jóhiszeműen járt el a bérleti szerződés megújításának kérdésében, és jelenleg is zajlik az egyeztetés a megoldás megtalálása érdekében. A pozsonyi képviselő-testület azonban múlt héten már arról is szavazott, hogy mivel nincs érvényben lévő szerződés, a közterület-használat esetleges további lehetőségét is megvonta az amerikaiaktól, mert engedély nélküli építménnyé minősítette át a kerítést. A főpolgármester sajnálkozott a döntés miatt, de a kerület polgármestere kijelentette, őt nem érdekli, „akárha marslakók laknának ott, a jogtalanul álló kerítés Pozsony legszebb terét csúfítja el”. A pozsonyiak tüntetésen is követelték, hogy adják vissza a Sétatér elkerített részét, mindeddig hiába.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 05.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »