Össztűz alá vették Orbán Viktort a parlamentben – cikkünk frissül

Össztűz alá vették Orbán Viktort a parlamentben – cikkünk frissül

Az azonnali kérdések órájában az ellenzék a koronavírus ügyében árasztotta el kérdésekkel a kormányfőt. Cikkünk frissül.

Azonnali kérdések találták meg Orbán Viktor miniszterelnököt a parlamentben.

Harangozó Tamás (MSZP) azt tudakolta, mikor szándékozik a kormány a rendkívüli helyzetnek véget vetni a koronavírus járványt követően.

A kormányfő azt mondta, a frissében, kétharmaddal meghozott parlamenti döntés értelmében épp most helyezték vissza az erről szóló döntést az Országgyűlésnek.

Arató Gergely (DK) azonnali kérdése elején megjegyezte, nem helyezett vissza a kormány semmit a parlament kezébe, majd azt kérdezte, hogy lehet az, hogy napokig ápoltak valakit a János-kórházban védőfelszerelés nélkül, aki koronavírusosnak bizonyult, fertőzödtek-e háziorvosok, miért késlekednek a tesztek, meddig tart még a bizalom egy olyan helyzetben, ahol a valódi hősök az egészségügyben dolgoznak.

Orbán Viktor válaszában elmondta, az intézkedések időben megtörténtek, 13 ezernél is több tesztelés történt eddig Magyarországon, „nincs miért szégyenkeznünk”.

További kérdésében az ellenzéki politikus azt kérdezte, nem kellene-e az egészségügy politikai vezetését lecserélni olyan személyekre, akikben jobban bíznak a dolgozók.

Hírdetés

Válaszában a kormányfő a 2010 előtti kormányzat intézkedéseit sorolta. „Amikor megtámadnak bennünket, nézzék meg, mit tettek önök, használják azt a mércét!” – hangsúlyozta.

Keresztes László Lóránt (LMP) a védekezésről kérdezett: miért nem tudhatják a vidéki polgármesterek, hogy a településükön hány vírusos van? Ez az információ kellene ugyanis ahhoz, hogy megfelelő intézkedéseket tudjanak hozni a rendkívüli veszélyhelyzetben. „Adják meg a megfelelő információkat a települések vezetőinek. Amennyiben nem, ki lesz a felelős?” – tudakolta.

Orbán Viktor: „Nem tudok jobbat ajánlani, mint a mostani rendszer. Ha információ van, ami elérhető, mind a védelmi bizottságokban ott van helyben” – válaszolta.

Viszonválaszában az LMP frakcióvezetője azt mondta, nincsenek meg a megfelelő információk, ezért utasítás kell az operatív törzsnek, hogy kiadjanak adatokat. „Eddig azt gondoltam, hogy a polgármesterek mindig többet tudnak, mint az állam képviselői” – mondta.

Tordai Bence (Párbeszéd) azonnali kérdésében rámutatott, az állam mennyi fizetést (nem) vállal át a nehézségekkel küszködő cégektől. Tudakolta, vállalják-e a munkájukat vesztők bérpótlását, illetve az alapjövedelem bevezetését. Megjegyezte még, ezek a válaszok már most is későiek.

Orbán Viktor válaszában elmondta, április 6-7-én bemutatják Magyarország történetének legnagyobb gazdaságélénkítő csomagját, de ennek nem lesz része az alapjövedelem, különös tekintettel arra, hogy ez a pénz később hova kerülhet. „A tervünk azt fogja eredményezni, hogy mindenkinek lesz munkája Magyarországon.”

Tordai Bence viszonválaszában rámutatott, meg van lepve, hogy a válság idejére teljes foglalkoztatást ígért a kormányfő. Azt is tudakolta még, az EU 2000 milliárdját odaadják-e az embereknek.

Orbán Viktor újra elmondta, a válságkezelés eredménye lesz az, hogy mindenkinek lesz munkája. Idézte a szintén párbeszédes Jávor Benedeket, akinek szavai szerint „ez egy ártalmatlan járvány”. Leszögezte, a munkán keresztül kívánják segíteni az embereket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »