Összmagyar együttműködés harmadik űrhajósunk felkészítésében

Nem tud minden ország tartalékos kutatóűrhajóst is jelölni az űrhajós programokba – mondta az űrkutatásért felelős miniszteri biztos az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Hírdetés

Ferencz Orsolya emlékeztetett: a HUNOR Magyar Űrhajós Programban négy űrhajósjelölttel kezdődött meg a kiképzés.
   
A kiválasztási folyamatban európai és amerikai szakemberek is segítettek, és végül az a döntés született, hogy Kapu Tibor mehet az űrbe, Cserényi Gyula pedig a tartalékos lesz. Ez azt jelenti, hogy ő is felkészül, és bármi történik, akár az utolsó pillanatban is be tud lépni, nem kell lefújni a programot – tette hozzá.
   
Ferencz Orsolya arról is beszélt: véglegesítés alatt áll, hogy milyen kísérleteket végeznek. Az utolsó szót az amerikaiak mondják ki, mert a kísérletekhez szükséges eszközöknek szigorú feltételeknek kell megfelelni például súlyukat, áramigényüket illetően. Anyagtudományi, sugárzásbiológiai, növény- és gyógyszerkísérletek is vannak a palettán, és az űrhajós a magyar diákokkal is kapcsolatba lép az űrből – ismertette.
   
Az „indítási ablak” az idei év végétől jövő év közepéig van, de a NASA hatásköre meghatározni azt, hogy mikor lesz pontosan az űrutazás. Ezt remélhetőleg heteken belül közlik – tette hozzá Ferencz Orsolya.
   
A miniszteri biztos a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról is beszélt: az űrhajós programot számos intézmény segítette: a Magyar Honvédség a Gripenekkel, valamint szárazföldi és vízi túlélő kiképzéssel, a Terrorelhárítási Központ izolációs tréninggel, a Semmelweis Egyetem pedig speciális szűrővizsgálatokkal járult hozzá annak sikeréhez.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »