Összhangban van az alkotmánnyal a veszélyhelyzet meghosszabbítása

Összhangban van az alkotmánnyal a veszélyhelyzet meghosszabbítása

Az Alkotmánybíróság szerdai döntése alapján a kormány által elrendelt veszélyhelyzet további 40 nappal történő meghosszabbításáról szóló határozat és a március 17-én meghozott intézkedések összhangban vannak az ország alkotmányával és az állambiztonságról szóló törvénnyel.

Ivan Fiačan, az Alkotmánybíróság elnöke megerősítette, hogy a bírósági ítélet meghozatalával a jogi helyzet nem változik. A veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló kormányhatározatot az ellenzéki Smer-SD támadta meg az Alkotmánybíróságon, valamint a rendelkezés egyes részleteit Maroš Žilinka főügyész is kifogásolta.

Az Alkotmánybíróságnak a javaslat kézhezvételétől számított tíz napon belül, azaz április 1-ig, csütörtökig döntenie kellett az ügyben. A múlt héten az Alkotmánybíróság egy eljárás alá vonta a két beadványt, majd megtárgyalásra alkalmasnak minősítette és befogadta.

Hírdetés

„Az Alkotmánybíróság azon az állásponton van, hogy a kormány részéről megalapozott volt a határozat elfogadása, és megvolt ehhez az állambiztonságról szóló alkotmányos törvényből következő jogalapja is” – mondta Martin Vernarský bíró.

A főügyész az ellen emelt kifogást, hogy országosan kötelező lenne az antigéntesztelés, illetve hogy tilos üdülési céllal külföldre utazni. „Az Alkotmánybíróság arra a következtetésre jutott, hogy az alapvető jogok és szabadságjogok korlátozásának veszélyhelyzetben egyetlen kritériuma, hogy az intézkedések összhangban vannak-e a fenyegetettség súlyosságával, és a bevezetett korlátozások megfelelnek-e ennek a kritériumnak” – mondta Vernarský. Jana Laššáková, Miroslav Duriš és Peter Straka alkotmánybíró is eltérő szempontok alapján véleményezte az indoklást.

(TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »