Összeült az „ős-EU” hat alapítója, nagyon kemények

Összeült az „ős-EU” hat alapítója, nagyon kemények

Sürgetnék az EU elődjének alapítói, hogy a britek mihamarabb távozzanak az unióból, s nem értik, mi olyan bonyolult egy kormányfőcserében. Szlovákiában máris a brexithez hasonló akcióba kezdenek.

Az Európai Unió elődjének hat alapító tagországa azt szeretné, ha Nagy-Britannia a lehető leghamarabb elkezdené az unióból való kiválás folyamatát – jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a hatok külügyminisztereinek szombati berlini tanácskozásán.

„Az a közös álláspontunk, hogy az eljárást mihamarabb el kell kezdeni, hogy ne maradjunk hosszú ideig bizonytalanságban, és hogy koncentrálni tudjunk Európa jövőjére. Tiszteletben tartjuk a népszavazás eredményét, és megértjük, hogy Nagy-Britannia mostantól magára összpontosít, de Nagy-Britannia nem csak magáért felelős. Nekünk pedig meg kell mutatnunk az európaiaknak, hogy Európa fontos, de nem csak fontos, hanem el is tudja végezni a feladatát” – mondta Steinmeier, miközben ott állt mellette francia, olasz, holland, belga és luxemburgi hivatali kollégája. Ugyanezt az álláspontot foglalta el az EU két vezetője (Jean-Claude Juncker, Martin Schulz) is péntek éjjel, erről bővebben ITT olvashat.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter hozzátette: reméli, nem egy „macska-egér játék” kezdődik el.

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter felszólította Nagy-Britanniát: gyorsan nevezzen meg egy új miniszterelnököt, hogy a kiválási folyamat elkezdődhessen. Szerinte egy új kormányfő megnevezéséhez nincs szükség néhány napnál többre, tekintettel az ügy sürgősségére. Sem Nagy-Britanniának, sem az európaiaknak nem érdeke, hogy pénzügyi, gazdasági vagy politikai következményekkel járó bizonytalanság alakuljon ki – szögezte le.

Holland kollégája, Bert Koenders kijelentette, hogy Európa nem engedhet meg politikai vákuumot. „Ez nem egy megszokott ügymenet lesz, és tempósan kell haladni” – mondta.

Hírdetés

Didier Reynders belga külügyminiszter pedig azt mondta: Európának meg kell válaszolnia a bevándorlással, a biztonsággal és a munkahelyekkel kapcsolatos kérdéseket.

A külügyminiszterek kiadtak egy közös közleményt, miszerint „a különböző uniós tagországok nem egyforma elkötelezettséggel akarják a szorosabb európai egységet”. „Meg kell találni a módját annak, hogy ezt jobban tudjuk kezelni” – tették hozzá.

Kifejtették: az alapító tagok növelni akarják a gazdasági együttműködést, de néhány újabb tagállam tart attól, hogy még többet adjon fel szuverenitásából. „Tudatában vagyunk annak, hogy az EU most tapasztalható működésével való elégedetlenség megnyilvánul társadalmaink egyes részeiben. Nagyon komolyan vesszük ezt, és azon vagyunk, hogy az EU jobban működjön minden állampolgára érdekében” – olvasható a közös közleményben.

Csütörtököt mondtak…

A brit EU-tagságról tartott csütörtöki népszavazást a kilépést pártoló tábor nyerte meg, a választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százalékuk a bennmaradásra. David Cameron brit miniszterelnök bejelentette pénteken a népszavazási eredmény ismertté válása után, hogy lemond a hivataláról, és utódjára hagyja a brexitről szóló tárgyalások levezénylését – őszre.

És mi lesz most?

Aki még nem tette meg, az pakolja össze a bőröndjét és lovagolja meg a hullámot, mert most még megteheti! – ezt tanácsolta tegnap a brexit eredményének ismeretében az EUWork Kft. munkaközvetítő iroda. Győr Ágnes cikke a szombati Magyar Nemzetből. Az országban élő, dolgozó magyarok véleménye megoszlik arról, hogy milyen hatással lehet rájuk az eredmény. Részletek az MNO korábbi összeállításában. Felbukkant a brexit-kampányban egy nem létező magyar párt… RÉSZLETEK Közben egyre több politikus szerelmesedik bele a népszavazósdiba. Majláth Ronald cikke. És a Premier League-gel mi lesz? Nehéz helyzet, részletek erről ITT. Európai lapszemle, magyar álláspont, világpolitikai vélemények bővebben ITT.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »