Összeült a főváros vezetése és a kormány: megállapodás született a Lánchíd-felújítás támogatásáról

Összeült a főváros vezetése és a kormány: megállapodás született a Lánchíd-felújítás támogatásáról

A kormány képviseletében Fürjes Balázs főváros-fejlesztési államtitkár, Budapest oldaláról Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes állt a sajtó nyilvánossága elé – közösen. Cikküónk frissül.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes és Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa csütörtöki ülése után sajtótájékoztatót tartott a Városháza Dísztermében.

Előzőleg a főváros területén zajló vagy tervezett beruházás és a közlekedés fejlesztésének ügyében körvonalazódott tárgyalási hajlandóság a főváros vezetése és a kormány között, de akár az „újraindulási adóval” kapcsolatban is várható volt, hogy világossá válnak az álláspont, netán közelednek is.

Fürjes Balázs a budapestiek szempontjából sikeres egyeztetésről beszélt.

„A vitáktól nem kell félni, hanem le kell folytatni őket. Ha száz kérdésből egyben egyetértünk, már megérte leülni, de ennél több közös döntés is született” – fejtegette.

Ezután rátért arra, hogy megállapodtak a felek, miként adja oda a kormány a Lánchíd fejlesztésére szánt 6 milliárd forintnyi kormányzati támogatást.

„Ez a támogatás csak a Láchídra fordítható, 18 hónapnál pedig nem lehet hosszabb ideig zárva a híd. A pénzt akkor utalja át a kormány, amikor a pénz utolsó 6 milliárd forintját kell felhasználni”

– jelentette be Fürjes Balázs.

Elmondta még, a pesti alsó rakpart felújítása során a 2-szer 1 sáv mellett gyalogos és kerékpáros zóna is létesült.

Fürjes Balázs bejelentette, elkezdődött a gödöllői HÉV felújításával kapcsolatos közös gondolkodás is, távlatilag pedig célul tűzték ki, hogy a 2-es metró és a HÉV „egy üzem lesz”, ennek gazdája pedig a kormány lesz a jövőben.

Továbbá

Hírdetés

megépül kormányzati finanszírozásban a fonódó villamoshálózat Műegyetem rakparti vonala.

Létesül egy

új Közlekedési Múzeum

is egy rozsdaövezeti telken, szintén kormányzati beruházásban.

Két kérdésben nem jutottak egyetértésre, de ezekben fővárosi kompetencia van:

  1. a Nagykörút forgalmi rendje (a kormány azt kérte, hogy télidőben álljon vissza a két forgalmi sávos rend, és ne legyen a járdán kerékpárút)
  2. a Városliget fejlesztése (áttörés itt is történt, Baán László elmondhatta szakmai és zöld megfontolásait)

A Városligettel kapcsolatban Fürjes Balázs hozzátette, javasoltak egy munkacsoportot, amelyben kompromisszumon dolgozott volna a főváros és a kormány szakembergárdája.

A kormány – Mmnt Fürjes Balázs elmondta még – nem enged a szolidaritási hozzájárulással kapcsolatos budapesti kérésnek, a főváros továbbra is „a képlet” szerint fog befizetni az államkasszába. Nem engedi továbbá, hogy a főváros felvegyen egy 70 milliárd forintos hitelt.

A Biodómot a kormány pedig átvállalja

Budapest vezetésétől.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes elmondta, 2 órán át tartott az egyeztetés, ennek felét a főváros gazdasági helyzetének éles vitája tette ki.

Cikkünk frissül.

Nyitókép: MTI/Cseke Csilla

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »