Összetörték Szűz Mária és Teréz anya szobrát a nyugat-bengáli Morapaiban

A nyugat-bengáli Morapaiban november 28-ára virradó éjjel ismeretlen tettesek lerombolták a Boldogságos Szűz Mária és Kalkuttai Szent Teréz anya szobrát, melyek a Szent Szív-templom külső fülkéiben álltak.

A plébános és helyettese november 28-án reggel 6 órakor vették észre, hogy összetörték a szobrokat, majd értesítették a falu tanácsának vezetőjét, valamint a helyi rendőrséget.

„A két szobrot apró darabokra törték” – mondta el Shyamal Bose, a baruipuri egyházmegye püspöke, miután ellátogatott a plébániára. „A hatóságok biztosítottak minket, hogy a lehető leghamarabb letartóztatják a tetteseket, és azonnal pótolni fogják a szobrokat.”

A Fides hírügynökséghez eljuttatott közleményében az Indiai Keresztények Világtanácsa (Global Council of Indian Christians, GCIC) aggodalmának adott hangot az India különböző államaiban, legfőképpen a törzsi népcsoportok által lakott területeken tapasztalható keresztényellenes megnyilvánulások miatt. A karácsonyhoz közeledve a tanács azt reméli, „az indiai társadalomban a béke és a harmónia győzedelmeskedik majd, és Krisztus, a béke Fejedelme békességet és biztonságot hoz az indiai híveknek”.

Az indiai keresztény közösségek ellen elkövetett ellenséges, erőszakos cselekedeteket megfigyelő Egyesült Keresztény Fórum (United Christian Forum, UCF) MapViolence weboldala szerint az esetek többségét Uttar Prades, Madhja Prades és Cshattíszgarh államokban jegyezték fel. Szeptember 1-je és december 2-a között országos viszonylatban 76 keresztényellenes – embereket, tárgyakat vagy helyeket érintő – erőszakos cselekmény történt. A januártól novemberig összesen 250 esetet regisztráltak.

Hírdetés

Az ilyen támadások hátterében – magyarázta az Egyesült Keresztény Fórum – hamis hírek, rosszindulatú propaganda áll; például, hogy a keresztények igyekeznek áttéríteni a hindu hívőket, amiért akár pénzt is kínálnak. Ezek az előre megtervezett módon, a közösségi médiában terjesztett hírek erőszakos reakciót váltanak ki. „Az indiai keresztények tisztelik a törvényt, és jóindulattal vannak honfitársaik iránt” – nyilatkozta a fórum.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: LiCAS.news

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »