Összeszámolták Magyarország luxusnyugdíjasait – meglepően sokan vannak

Összeszámolták Magyarország luxusnyugdíjasait – meglepően sokan vannak

Négy év alatt húszszorosára nőtt a félmillió forint feletti járandóságot kapó idősek száma.

2020-ban még háromezer nyugdíjas, illetve más ellátásban részesülő személy sem volt az országban, akinek a havi járandósága a félmillió forintot meghaladta volna. 2024-ben már több mint 60 ezres tábort alkotnak. Eközben van 181 ezer öregségi nyugdíjas, akinek még a 120 ezer forintot sem éri el a havi ellátásának az összege – írja a Pénzcentrum.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatsora szerint pusztán egy év alatt 71 százalékkal nőtt az 500 ezer forint feletti nyugdíjat vagy ellátást kapók száma. Arányuk az ellátásokra jogosultak között 1,6 százalékról 2,7 százalékra emelkedett: 500 és 600 ezer forint között csaknem 35 ezer, 600 ezer forint felett pedig több mint 24 ezer idős kap juttatást.

Arányaiban a leginkább a 300-350 ezer forint közötti ellátást kapók tábora nőtt 5,8-ról 7,4 százalékra, de a 350-400 ezer forint közötti járandósággal rendelkezők aránya is 3,3-ról 4,5-re emelkedett.

Hírdetés

A 180 ezer forint alatti nyugdíjat vagy ellátást kapók aránya csökkent. A legkisebb nyugdíjsávokban egyre kevesebben vannak, 120 ezer forint alatti ellátást így is közel 200 ezren kapnak. Ennek több oka is van. Az utóbbi évek nagymértékű nyugdíjemelései miatt az alacsonyabb nyugdíjsávokból sokan átkerültek a magasabb sávokba, ez persze nem jelenti automatikusan, hogy többet ér a nyugdíjuk. A másik oka, hogy a nyugdíjastársadalom folyamatosan cserélődik: a most nyugdíjba vonulók jellemzően eleve magasabb megállapított nyugdíjjal rendelkeznek, akik pedig időközben elhunytak, jellemzően az alacsonyabb sávokhoz tartoztak.

2024-ben is Budapesten a legmagasabb a nyugdíjak átlagos havi összege (276 ezer forint), miközben az országos átlag 231 ezer forint. A nyugdíjak egy év alatt 10,7-11,3 százalékkal nőttek, legkisebb mértékben Szabolcs-Szatmár-Bereg, leginkább pedig Fejér, Győr-Moson-Sopron és Vas vármegyében. Érdekes, hogy már évek óta nem Pest megye közvetlenül követi Budapestet a legmagasabb átlagos nyugdíjösszegekben, hanem Fejér a második a közigazgatási területek közül.

Ha pedig járásonként is megnézzük az átlagos nyugdíjösszegek megoszlását, akkor a legmagasabb összegek főváros mellett Pest vármegye hat járásában, valamint a Tiszaújvárosi, a Veszprémi és a Székesfehérvári járásban volt. Itt érte el a 250 ezer forintot az ellátások összege. A dél-alföldi Mórahalmi, Kisteleki, Kiskőrösi és az észak-alföldi Csengeri járásban pedig 180 ezer forint alatt maradt az öregségi nyugdíjak átlaga a KSH adatai szerint. Budapest kerületei közül a XII. kerületben volt a legmagasabb (315 850 forint), a XX. kerületben a legalacsonyabb (251 021 forint) az átlagos öregségi nyugdíj.

A friss nyugdíjadatokból kiderült az is, hogy emelkedik azoknak a száma, akik jogosultak a magyar államtól nyugdíjra, de nem Magyarországon, hanem külföldön élnek: 2024 januárjában már 36 500-an voltak, az 1 millió 998 ezer öregségi nyugdíjas 1,83 százalékát teszik ki a külföldön élők.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »