Összeomlott a roma önkormányzat

Durva személyeskedésbe és üvöltözésbe fulladt az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) tegnapi rendkívüli közgyűlése. A szervezet elnöke, Hegedüs István elvesztette többségét a közgyűlésben, ami hamar félbe is szakadt, mert a képviselők egy része kivonult az ülésről. Mindeközben az adóhivatal további dokumentumokat foglalt le a szervezetnél. Az ORÖ a csőd közelében van, az elnök megerősítette, nem tudják visszafizetni azt a 228 millió forintot, amire a humánerőforrás tárca kötelezte őket.

Egyórás késéssel kezdődött, de szinte azonnal obszcén bekiabálások kísérték az Országos Roma Önkormányzat tegnapi botrányba fulladt rendkívüli közgyűlését. Az ülést Hegedüs István elnök hívta össze, mások mellett azért, hogy a roma szervezet módosítsa a költségvetését. Bár sokáig úgy tűnt, az esemény elmarad, végül az önkormányzat teljes tagsága, 47 fő ült össze. Ugyanakkor a roma képviselők pillanatok alatt összevesztek, s a jegyzőkönyvvezető személyét, illetve a napirendi pontokat sem tudták elfogadni. A civakodás gyorsan üvöltözésbe torkollott. A képviselők kézfeltartással szavaztak, ám akárhányszor összesítették a szavazatokat, mindig más eredményre jutottak. A voksokat egyszerre több tag is számolta, akik egymást túlkiabálva próbálták saját eredményüket elfogadtatni. Hegedüs István pedig képtelen volt rendre utasítani a képviselőket a vita hevében.

„Lungo dromosok kifelé!” – kiabálta az egyik képviselő. „Menjetek ki a p.ba!” – hangzott a válasz. Ezután csaknem a tagság fele elhagyta a termet, az elnök pedig tíz perc szünetet rendelt el, ám az ülés később sem folytatódott. Hegedüs István berekesztette a közgyűlést, mivel a képviselők nem voltak hajlandók folytatni azt.

Nem kudarc?

Az ORÖ elnöke a sajtóval ezután furcsa módon azt közölte: nem tartja kudarcnak a történteket. Mint mondta, noha néhányan megbontották ugyan az egységet, de szerinte a tagság támogatta őt.

Hírdetés

Szóba került Farkas Flórián korábbi ORÖ-elnök, jelenlegi miniszterelnöki megbízott szerepe, valamint a botrányos Híd a munka világába program is. Hegedüs megerősítette, a NAV nyomozói ismét iratokat foglaltak le a közgyűlés előtt. Ugyanakkor hangsúlyozta, a roma szervezet megörökölte az uniós programmal kapcsolatos nyomozásokat. Mint mondta, a program az előző, vagyis a Farkas vezette ORÖ felelőssége. Hegedüs nem nevesítette Farkas Flóriánt, ám utalt rá, hogy a miniszterelnöki megbízott bontotta meg az ORÖ-ben az egységet. Erre egyébként többen tettek megjegyzéseke; volt olyan képviselő, aki egyenesen azzal vádolta társait, hogy „lefizette őket Farkas Flórián”.

Nem mehetnek csődbe

Hegedüs kérdésünkre elmondta, amennyiben a Híd a munka világába program után valóban vissza kell fizetniük 228 millió forintot, amire az Emberi Erőforrások Minisztériuma kötelezte őket, azt nem tudják teljesíteni. Hozzátette, nem kaptak értesítést a visszafizetésről. Az elnök szerint ennek ellenére az ORÖ nem mehet csődbe.

Megszólalt az ügyben Makai István képviselő is, aki a szervezet alternatív vizsgálóbizottságának tagja. Elmondta, Hegedüs elvesztette a többségét, és a Lungo Drom is összeomlott a közgyűlésben. Szerinte Hegedüs Istvánnak és Farkas Flóriánnak egymás kezét fogva kellene távoznia a közéletből.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben is megjelenik. A megjelenés időpontja: 2015. 10. 02.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »