Összeomlás fenyegeti Észak-Korea „nukleáris hegyét”

Összeomlás fenyegeti Észak-Korea „nukleáris hegyét”

PHENJAN, PEKING. Összeomlás fenyegeti az észak-koreai nukleáris rakétakísérletek helyszínéül kiválasztott hegyet – figyelmeztettek kínai szakértõk, akik a robbanások utáni földmozgások vizsgálata után arra hívták fel a figyelmet, hogy a hegy beomlása könnyedén sugárveszélyes anyagokat röpíthet a levegõbe.

A Hefeiben található egyetem szeizmikus és mélyföldi mozgásokat vizsgáló tudósai szerint Punggye-ri, a legújabb nukleáris teszt helyszíne meglehetõsen rizikós választásnak bizonyulhat. A terep egy magas hegy szívében helyezkedik el, amely minden egyes kísérletbe beleremeg. A csoportot vezetõ geofizikus úgy véli, hogy alaposan kiismerték a nukleáris tesztek hoszútávú következményeit, becsléseik hibaküszöbe mindössze 100 méter, ráadásul több mint 100 földrengést ellenõrzõ helyszínen végeztek kutatásokat.

A geofizikusok adatai azt a földrengést is rögzítették, amely nyolc perccel a vasárnapi észak-koreai rakétateszt után történt. A földmozgás után a kínai szakértõk egy beomlást vettek észre a hegynél, melyet minden kétséget kizárva a robbanás okozott.

A csapat mérései szerint a vasárnapi rakétateszt alatt több mint 108 kilotonna robbanóanyagot használtak az észak-koreaiak, ami csaknem nyolcszor annyi, mint amennyit a hirosimai nukleáris tragédiánál vetett be az Egyesült Államok. Norvég szakértõk is rövid idõn belül vizsgálódni kezdtek, az õ méréseik szerint viszont a híres katasztrófánál használt TNT ( katonai robbanóanyag) mennyiségének a tízszeresét használták fel vasárnap a hegy belsejében végrehajtott teszt alatt.

Ilyen volt a robbantás elõtt, ilyen most

A hegyrõl a robbantás elõtt és után készült felvételeken jól kivehetõ a földcsuszamlások okozta pusztítás.

Hírdetés

A legkisebb rés is beláthatatlan következményekkel járhat

Ha beigazolódik a kínai csapat megállapítása, könnyedén elõfordulhat, hogy Észak-Korea saját határain belül okoz nukleáris katasztrófát. Bár maga a hegybe vájt „lyuk” nem lenne drámai méretû, az itt kiszivárgó sugárzás az egész régió levegõjét megfertõzné.

„Mi csak úgy mondjuk, hogy leröpíti a tetõt” – mondta a csapatot vezetõ geofizikus a South China Morning Postnak, majd kiemelte, hogy még abban az esetben is beláthatatlan következményei lesznek az egész ország számára, ha csak egy kis felületen keletkezik lyuk a hegyen.

A szakember szerint a katasztrófa utáni pusztulás attól függ, hogy az észak-koreaiak pontosan hova is helyezték a bombákat a hegy alatt. Ha a függõlegesen kiásott alagutakba helyezték el a bombákat, akkor a robbanás kevesebb kárt okozhat. De ez a forgatókönyv azért nem tûnik túl valószínûnek, mivel egy ilyen alagutat nagyon nehéz és drága mulatság megépíteni – közölte. Meglátása szerint az észak-koreaiak egy vízszintes alagútban robbantgatnak a hegy szívében, ami könnyedén leröpítheti a hegy tetejét.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »