Összehasonlítás: Két népszerű édesség ára Szlovákiában és Ausztriában

Összehasonlítás: Két népszerű édesség ára Szlovákiában és Ausztriában

Az utóbbi időben nagyon sok szó esik a kettős élelmiszerminőségről, de ezzel párhuzamosan egyre több cikk jelent meg arról is, hogy Szlovákiában drágábbak egyes termékek, mint például Ausztriában – ahova többek között a Pozsonyban és a közelében élők gyakran járnak át vásárolni (például az ünnepi boltzárak napjain).

A Gazduj.sk összehasonlított pár élelmiszer-terméket. Első cikkükben a megnézték például a Rafaelló  praliné szlovákiai és osztrák árát: itthon 32,60 euróra jön ki egy kilogramm (150 grammos csomagolásban 4,89 euró), míg Ausztriában 16,60 euró/kg (vagy 2,49 euró/150g) az ára.

 

A Gazduj.sk második cikkében a Merci csokoládé kollekció árát hasonlította össze. Eszerint ennek kilója Szlovákiában 19,96 euróba kerül (vagy 4,99 euró/250g), miközben Ausztriában 12,76 euró/kg-os áron (3,19 euró/250 g) vásárolható meg.

Hírdetés

A szerkesztők mindkét esetben megjegyezték, hogy csak a nem akciós árakat hasonlították össze, és az egyes városokban eltérhetnek az ára. Az sem mellékes, hogy az árak közti különbséget befolyásolhatja a két ország forgalmi adókulcsa közti különbség: Szlovákiában 20, Ausztriában az élelmiszerek többsége esetében 10 százalékos az áfa.

Körkép.sk

Nyitókép: Gazduj.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »