Összefogtak a szórakozóhelyek Vizoviczki ellen?

Vizoviczki eddig ismert története szerint akkor tört meg az uralkodása, amikor 2012-ben bilincsben vitték el az irodájából. Ám befolyása már jóval korábban megreccsent: hatalmát elsőként nem a politika vagy a rendőrség törte le, hanem az, hogy a budapesti szórakozóhelyek tulajdonosai egy emberként összefogtak ellene – írja az Index. Vizoviczki – ügyvédjén keresztül – nyilatkozott is a portálnak.

A West Balkán nevű szórakozóhelyen 2011. január 15-én éjjel csaknem háromezren zsúfolódtak be, és a tumultusban három fiatal lány megfulladt, tucatnyian pedig megsérültek. A tragédia másnapján Orbán Viktor miniszterelnök arra utasította a belügyminisztert: tegyen intézkedéseket annak érdekében, hogy ilyen eset a jövőben ne fordulhasson elő, és folyamatosan tájékoztassa az ehhez szükséges lépésekről. A hatóságok átfogó ellenőrzéseket tartottak a hasonló rendezvényeket tartó helyeken.

Az Index cikke szerint amikor a budapesti klubtulajdonosok és partiszervezők még csak a háttérben pusmogtak arról, hogy fel kellene venniük a kapcsolatot a kormánnyal, váratlanul a nyilvánosság elé állt Vizoviczki László, aki lényegében azt mondta, ő a megoldás a budapesti éjszakai élet minden bajára. Később bejegyezték a Biztonságos Szórakozásért Egyesületet, amelynek tagjai kizárólag az ő klubhálózatából kerültek ki, tehát a diszkókirály gyakorlatilag egyesületi formába öntötte saját magát, és várta, hogy csatlakozzon hozzá a többi klubtulajdonos – teszik hozzá. Január 31-én azonban a konkurensek megalapították az Egyesület a Kulturált és Biztonságos Szórakozásért (EKBSZ), amivel ugyanazt a célt tűzték ki, mint Vizoviczki szervezete: javaslatokat tenni a kormánynak, hogy milyen irányba változzon a partiszervezés, hogy biztonságos és élhető rendszer alakuljon ki.

Az EKBSZ több akkori tagja szerint azonban a West Balkán-tragédiát követő, a partiszervezők közötti pusmogás Vizoviczki fülébe jutott, aki „gyorsan telekürtölte a médiát, mintha a saját ötlete lenne, hogy a többieknek ne maradjon más lehetősége, mint beállni mögé” – olvasható az Index cikkében. Ráadásul Vizoviczki az EKBSZ megalakulása előtti napokban egy közvetítőn keresztül megkereste a formálódó egyesület vezetőit, és jelezte: szívesen beszállna hozzájuk, méghozzá úgy, hogy ő lesz a szervezet elnöke. Ajánlatát azonban visszautasították.

Vizoviczki: Karaktergyilkosság áldozata lettem

Az Index megkereste Vizoviczki Lászlót is, aki ügyvédjén keresztül levélben közölte: a Biztonságos Szórakozásért Egyesület tagjai által üzemeltetett helyek lefedték a budapesti és debreceni szórakozók létszámának több mint felét, „ami önálló képviseletet érdemelt volna, de rövid időn belül kiderült, hogy nincs értelme a tevékenységnek, ezért átengedtük az érdekképviseletet a másik egyesületnek”. Hozzátette: az általa létrehozott egyesület „soha semmilyen hivatalos szervezettel nem tárgyalt”, és az EKBSZ-szel sem volt kapcsolata. Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy valóban bejelentkezett az EKBSZ vezetői pozíciójára.

„Rendezvényeim több vendéget fogadtak, mint az összes többi rendezvény együttvéve, így természetes, hogy ezzel arányos vezetői szintet kértem” – emelte ki, hozzáfűzve: mivel elvetették az ajánlatát, „az egyetlen 10 perces telefonbeszélgetésen kívül semmilyen további kapcsolat nem volt az EKBSZ-szel”.

Úgy véli, Kubatov azért tarthatta fontosnak, hogy tárgyaljon vele a West Balkán után, mert ő volt „a legnagyobb létszámot fogadó rendezvénylebonyolító szakember” – olvasható a portálon.

„Az óriási mértékű karaktergyilkosságom 4 éve után néhány tájékozatlan, félrevezetett ember ma már furcsának akarja tartani a velem történt találkozót, pedig abban az időben az még teljesen természetes volt, hiszen akkor egy 51 éves, nagycsaládos, büntetlen előéletű, legális, nyílt nagyvállalkozói életet élő szakemberként fogadott, aki évente 10 Sziget Fesztiválnak megfelelő létszámot látott vendégül és a világ első számú klub rendezvénytartója volt” – közölte. Vizoviczki szerint a találkozója Kubatovval csupán egy tömör szakmai tájékoztatás volt a részéről „amit Kubatov Gábor meghallgatott, de ahhoz nem fűzött semmilyen észrevételt és semmilyen eredmény vagy döntés nem született”.

Az EKBSZ egyszer egyeztetett a kormánnyal, de a Tállai András, majd pedig a Navracsics, Pintér miniszterek által jegyzett, tömegrendezvények szabályait módosító javaslattervekről már meg sem kérdezték őket – írja az Index, hozzátéve: a márciusban elfogadott kormányhatározat végül nem tartotta magát sokáig, a szabályok egy részét pár hónappal később enyhítették. A módosítások azonban több EKBSZ-es szerint csak a „nagy politikai potenciállal rendelkező fesztivállobbinak kedveztek”, de igazán ők sem jártak jól.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »