ÖSSZEFOGLALÓ: Egy részeg sofőr, öt halálos áldozat

ÖSSZEFOGLALÓ: Egy részeg sofőr, öt halálos áldozat

Tragikus baleset rázta meg az országot vasárnap éjszaka – egy személyautó a buszmegállóban várakozó emberek közé hajtott. A balesetben öten életüket vesztették, köztük egy magyar egyetemista is, többen pedig súlyosan megsérültek. A rendőrség emberölés miatt indított eljárást az ittas sofőr ellen.

A rendőrség tájékoztatása alapján vasárnap este, pár perccel fél 11 előtt történt a tragédia a Zoch utcai buszmegállóban, ahol több ember várakozott a városi buszra, köztük fiatal hallgatók is, akik a Malomvölgyi kollégiumba igyekeztek. Az autó a megengedett haladási sebességet jelentősen túllepte, egyes becslések szerint 150 km/órás sebességgel hajtott, amikor elveszítette az irányítást a jármű felett, és fékezés nélkül az ártatlan emberek közé csapódott. Az autót a 60 éves Dušan Dědeček, a Szlovák Siketlimpiai Bizottság főtitkára vezette, a leheletében több mint 1,6 ezreléknyi alkoholt mértek.

„A két sérült az életéért küzd, orvosaink mindent megtesznek, hogy megmentsék őket” – mondta Eva Kliská, a Pozsonyi Egyetemi Kórház (UNB) szóvivője hétfőn reggel, délben azonban megerősítették: nem sikerült megmenti a 21 éves lány életét, a halálos áldozatok száma 5-re emelkedett. A buszmegállóban történt baleset helyszínéről hat sérültet szállítottak az egyetemi kórházba, a szóvivő tájékoztatása szerint két másik személy közepesen súlyos sérüléseket szenvedett, ketten enyhébben sebesültek meg, őket ellátták és hazaengedték. Magyar áldozata is van a tragédiának, az ipolysági Szondy György Gimnázium a közösségi hálón búcsúzott Richardtól, az iskola egykori diákjától. „Tanári karunkat és diákjainkat sokkolta a tragikus hír” – írják a bejegyzésben, melyben részvétüket fejezik ki a családnak.

„Ma gyászolunk. Szörnyű, hogy az arrogancia és a felelőtlenség mennyi fájdalmat tud okozni. Őszinte részvétünket fejezzük ki a Zoch utcai tragikus baleset áldozatainak családjának, szeretteinek, barátainak és évfolyamtársainak” – olvasható a pozsonyi Comenius Egyetem közösségi oldalán. Az áldozatok közül hárman az egyetem diákjai voltak. A Testnevelési Kar a bejegyzésében a másodéves testnevelés és történelem szakos hallgatót búcsúztatta. A negyedik fiatal a Szlovák Műszaki Egyetem (STU) elsőéves hallgatója volt. „A hely, ahol értelmetlenül kialudt négy emberélet, a diákjaink hagyományos átszállója, akik a Malomvölgyi karokra és kollégiumba járnak. Egy közülük már soha nem megy oda” – mondta Oliver Moravčík, az intézmény rektora.

Hírdetés

A helyszínen 21 tűzoltó segítette a mentést, a tájékoztatás szerint a becsapódott járműből, s az alól is ki kellett szabadítani a sérülteket. Hamran István országos rendőrfőkapitány a helyszínről tájékoztatott az eset körülményeiről: „A látottak alapján nincsenek féknyomok” – közölte, majd hozzátette, a sofőr többszörösen túllépte a sebességkorlátozást, és elveszítette az irányítást a jármű felett. A tettesnél beigazolódott, hogy alkohol hatása alatt volt, a rendőrség szerint több mint 1,6 ezreléket mutatott a szonda. „Megdöbbentő számunkra, hogy egy sofőr képes ilyesmit elkövetni, majd agresszívan lép fel a rendőrökkel és az egészségügyi személyzettel szemben” – mondta. A vétkes gépkocsivezetőt enyhébb sérülésekkel kórházba szállították, majd őrizetbe vették. A rendőrség a közösségi oldalán bejelentette, emberölés miatt indult eljárás az elkövető ellen, s egyben felhívást intézett a lakosokhoz, melyben arra kérte a szemtanúnak, jelentkezzenek a hatóságoknál. Ha egy ittas sofőr több ember halálát okozza, akkor a legszigorúbb büntetés 7-től 12 évig terjedő szabadságvesztés. Peter Vačok, aki évekig nyomozóként dolgozott, azt nyilatkozta, az emberölés helyett közveszélyokozásra minősítené a vádat, amiért akár 20 éves börtönbüntetés is kiróható.

A részeg sofőr a 60 éves Dušan Dědeček, a Szlovák Siketlimpiai Bizottság főtitkára volt. A 36 éves fia is a balesetet okozó Škoda Superbben utazott, nála szintén pozitív lett az alkoholteszt eredménye. A szervezet rövid közleményben nyilvánított részvétet az áldozatok családjának, melyben kiemelik, a sajtóból értesültek a tragikus esetről. „Mélyen megérintett bennünket ez a rendkívüli esemény, amely megbocsájthatatlan, és az egyén teljes kudarcának tartjuk” – írja a szervezet elnöke a közösségi oldalon azzal kiegészítve, az áldozatok és az érintett személyek iránti tiszteletre való tekintettel nem nyilatkoznak többet az ügyről.

Zuzana Čaputová államfő részvétét fejezte ki a tragikus közúti balesetben elhunyt áldozatok családjának, hozzátartozóinak és barátainak, a sérülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kívánt. Az elnök a felelősségteljes viselkedésre szólított fel a bejegyzésében. „Az alkoholnak nincs helye a vezetésnél. Amikor a volánhoz ülünk, mindig felelősségteljesen döntsünk és viselkedjünk, nehogy szerencsétlenséget és szomorúságot okozzunk másoknak” – figyelmeztetett a közösségi oldalon, majd később egy virágcsokor elhelyezésével és gyertyagyújtással emlékezett meg az elhunytakról a tragédia helyszínének közelében. „Egy anya pár szava, aki az adott időben elnök” – kezdte bejegyzését, melyben rámutat, másodpercek, illetve méterek választották el az áldozatokat a túlélőktől. „Többen közülük, fiatalok, akik előtt még álmok, szerelmek, vágyak álltak” – folytatta, majd hozzátette, a 21 éves áldozat épp annyi idős, mint az ő lánya. „Mind a felelőtlenség ártatlan áldozatai. Emlékeztetnék rá, hogy egy pillanat alatt minden megváltozhat, hogy egy másodperc alatt elveszíthetjük a számunkra legértékesebbet” – mondta.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő közölte, ideiglenes oktatási miniszterként elrendelte a fekete zászló kitűzését a minisztérium épülete előtt. „Nagy szomorúsággal fogadtam az információt, hogy a baleset egy 5., fiatal áldozatot követelt” – írta. A miniszterelnök délután ellátogatott a Comenius Egyetemre, ahol aláírta az elhunytak részére kihelyezett részvétnyilvánító könyvet. „Négy gyermek apjaként annál is inkább nem tudom elképzelni a fájdalmat, amit a szülők és hozzátartozók élnek át” – mondta.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »