Összeférhetetlen ételek

Egy étel lehet méreg, de orvosság is. A két minőség attól függ, hogy mit fogyasztunk, és mikor vesszük magunkhoz. Vannak úgynevezett összeegyeztethetetlen ételkombinációk, amelyeket érdemes áttanulmányozni és étrendünkben alkalmazni a velük kapcsolatos gyakorlati tanácsokat.

Az úgynevezett „összeférhetetlen ételekre” számos példát találunk, akár szakácskönyvekben, éttermekben vagy saját háztartási gyakorlatunkban vizsgálódunk. A probléma az ilyen kombinációkkal abban rejlik, hogy egy sor káros hatást idéznek elő a szervezetben, általában a „kleda”-nak nevezett felesleges mértékű vizet termeli hatásukra a test, amely bőrbetegségeket idéz elő, de blokkolja a test mikro csatornáinak átjárhatóságát, növeli a szívbetegség kockázatát, de egyszerűbb emésztési problémákban is megmutatkozik a jelenléte.

Az ételek káros kombinációja nem érvényes az év teljes ideje alatt, ugyanis vannak olyan táplálékok, melyekre csak bizonyos évszakokban kell ügyelnünk. Ez amiatt van, hogy a testünk uralkodó dósái az évszakokra is reagálnak, így akadnak olyan ételek, melyek az egyébként is rosszabb helyzetben lévő dósa minőségét tovább ronthatják. Egyszerű példával élve: a chili vagy az erős paprika fogyasztása nyári nagy melegben nem ajánlott, mivel hőt generál a testben. A külső pitta túlsúlyos hőség ezt a hőt eleve megemeli a szervezetben, tehát természetes, hogy egy ilyen minőségű étel tovább ront a helyzeten. Ekkor fordulhatnak elő bőrkiütések, herpesz, akne, gyomorégés.

Allergiás tüneteket, fokozott érzékenységet válthat ki fagylalt, jeges italok, ecetes, erjesztett ételek fogyasztása a tavaszi, Kapha túlsúlyos időszakban, amikor ezek az élelmiszerpárok nem megengedettek az ájurvédikus elvek szerint.

Alább egy rövid lista azokról az ételekről, melyeket nem ajánlatos kombinálni egymással:

Tej, húsSó és tejSajt és gyümölcsGyümölcs, tejÁllott étel (beleértve a maradékot is)Hal és joghurt vagy tejA tej és joghurtTúlzott bevitele a nyers, zöld, leveles zöldségeknek (például spenót) és salátáknakA túlzott mennyiségű ecetes vagy erjesztett ételekFagylalt fogyasztása éjjelNem az évszaknak megfelelő táplálkozás

Tej

Érthető, hogy a lista kapcsán sokakban kétségek merülnek fel. Például nagyon sokan kedvelik a gyümölcsöket joghurttal vagy tejjel fogyasztani. Kétség sem fér hozzá, hogy ezek finom ételek. Azonban akadnak olyan gyümölcsök, melyek nem használatosak ilyen ételek elkészítéséhez és elsősorban erre utal a felsorolás. A példa okán nem ajánlatos mondjuk az eleve vízhajtó hatással rendelkező görögdinnyét tejbe turmixolni. Ennek az elegynek komoly hashajtó hatása van. Továbbá fontos megjegyeznünk, hogy a gyümölcsöket rendkívül gyorsan emésztjük, míg a tej esetében ez egy jóval hosszabb folyamat. A feldolgozási idő ilyen komoly eltérései végett a gyomorban az ilyen típusú ételkombinációk egyidejű jelenléte gyomorégést idéz elő a túlzott gyomorsavtermelés miatt.

Tejet nem ajánlatos hallal fogyasztani, mert a tej hűtő, míg a hal fűtő minőségű étel. Ha ötvözzük ezt a két ellentétes tulajdonságot, az a vérben az apró lerakódásokat képez, mely a test csatornáit eltömíti. A só és a tej tekintetében ugyancsak az antagonista minőség miatt kell betartanunk az ájurvéda iránymutatását.

Banánt ne fogyasszunk tejjel, aludttejjel vagy íróval, mert ez a kombináció csökkenti az emésztés tüzét és hatására méreganyagok termelődnek a szervezetben. Hosszútávon az ilyen ételkombinációk allergiák, meghűlés, köhögés előidézői lehetnek.

A tejtermékek (joghurt, sajt is) ideális ételek a téli időszakban, de nem szabad éjszaka fogyasztani belőlük. Az ősi Charaka-Samhita szigorúan fogalmaz (225-227. szútra) és leírja, hogy a tejtermékek (érlelt, erjesztett változatok) fogyasztásáról mondjunk le tavasszal, nyáron és ősszel.

Hírdetés

Természetesen nem kell ezeket az ételeket kiiktatni az étkezésből, mindössze arra kell ügyelni, hogy ebédnél fogyasszuk őket, amikor az emésztés a legerősebb. A túró emésztése révén a vérben „rakta” keletkezhet, illetve a Pitta és Kapha egyensúly kibillenhet általa. A sajt emésztése is nagyobb feladat a szervezetnek, így székrekedéshez vezethet a túlzott mennyiségben, ezért a szakértők azt tanácsolják, hogy azok akiknek gyenge az emésztésük, kerüljék ezt az élelmiszert. A joghurt fogyasztását viszont évszaktól függetlenül támogatják a hozzáértők.

A takra vagyis az író remek alternatívát jelent a fenti tejtermékek kiváltására. Egy negyed csésze teljes tejből készült joghurthoz adjunk ¾-ed csésze vizet. Dolgozzuk össze habverővel, majd adjunk hozzá egy csipet kősót és egy csipet őrölt köményt. Érdemes ezt az italt a főétkezések előtt fogyasztani. (Éjszaka és hideg időben ezt is érdemes kerülni.)

Hideg italok

Kerüljük a hideg vagy jeges italok étkezés közben, vagy közvetlenül azután való fogyasztását. A hideg minőség csökkenti az emésztés volumenét, így számos emésztési probléma léphet fel, de allergiáknak, és meghűléses betegségeknek is forrása lehet ez a rossz étkezési szokás.

Nyers és maradék ételek

A legideálisabb az lenne, ha amilyen mértékben csak lehetséges elkerülnénk az állott ételek fogyasztását. Az étel elveszti a benne található életenergiát, ha egy éjszakán át a hűtőben tároljuk, de ezen felül nyálkás és nehéz minőséget is kap. Ha mégis arra kényszerülünk, hogy maradék ételt fogyasszunk, illetve nem kívánjuk azokat kidobni (érthető okokból), akkor fogyasztás előtt pároljuk azokat ghín és szórjuk meg fekete borssal a melegedő ételt. Nem ajánlatos a maradék ételt friss étellel sem keverni az ájurvéda állásfoglalása szerint.

Méz

Mindig szoba-hőmérsékletű, friss mézet fogyasszunk. Miután a mézet magasabb hőmérsékletre hevítjük az a szervezet csatornáit eltömítő, méreganyagokkal teli ragadós anyaggá válik az emésztés során. Ez magába foglalja akár a teafogyasztást is, ilyenkor ajánlatos az italunkba csak azután belekeverni, ha az már nem forró.

Ne keverjünk össze azonos mennyiségű ghít és mézet, mert ezek ellentétes reakciót váltanak ki a szervezetben. A méz fűt és szárít, míg a ghí hidratál és hűtő minőséggel rendelkezik. Amikor ghít és mézet együtt fogyasztunk, érdemes az egyikből a másiknál nagyobb mennyiséget adni az ételhez.

Stressz a diéta kapcsán

A cikk üzenete az ismertetett ajánlásokkal kapcsolatban nem az, hogy elvegye az olvasó kedvét egy-egy kedvelt étel fogyasztásától. Ez az információ alapvetően azt jelentené, hogy feszültség jöhet létre az elfogyasztott ételek és a meglévő ételkészítési gyakorlattal kapcsolatban, mely alapvetően káros lenne.

Célunk kizárólag annyi, hogy elmagyarázzuk az ájurvéda ősi tanácsainak a felhasználásával mindazt a folyamatot, mely a test egyensúlyának a kibillenéséhez vezethet. Ha megértjük, hogy melyek azok az étel-kombinációk, melyek hasznosak a testünknek, sokkal tudatosabb döntéseket hozhatunk mindennapi étkezéseink során is.

Amennyiben fontosnak tartod oldalunk létét, és módodban áll, megköszönöm, ha támogatod munkámat havonta egy liter tej árának megfelelő, vagy tetszőleges összeggel. Erre az alábbi oldalon van lehetőséged: http://emberiseg.hu/emberiseg/featured-articles-2/ Köszönettel!


Forrás:emberiseg.hu
Tovább a cikkre »