Összedől Dózsa László 56-os mítosza – az antropológus szerint sem ő van a képen

Összedől Dózsa László 56-os mítosza – az antropológus szerint sem ő van a képen

Az antropológus szakértő számára nem kérdés: Pruck Pál szerepel azon az ikonikus felvételen, amelyet az 56-os emlékév óriásplakátjain, falfestésein használt a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány – derült ki az ügy mai tárgyalási napján. Érdemes felidézni: az eljárás azért indult, mert Pruck Pál lánya szerint megsértették édesapja kegyeleti jogait, miután a tévedésre rámutató jelzése ellenére sem módosították a plakátokon a nevet, sőt egy házfestésen ma is Dózsa László neve szerepelne, ha azt időközben nem festik át. A közalapítvány pedig annak ellenére is ragaszkodik ahhoz, hogy Dózsa László színész szerepel kamaszként a képen, hogy a fénykép azonosítását végző Horváth Miklós történész elismerte: hibázott, amikor Dózsát, és nem Pruckot azonosította a felvételen.

Mindenesetre a bíróság által felkért szakértő szerint a Pruck család által a bíróság rendelkezésére bocsátott képeken szereplő gyermek – Pruck Pál – alakja „igen nagy valószínűséggel megegyezik” a Life Magazinban megjelent felvétellel. A Pruck Pált már érettebb korában megörökítő katonaigazolványa és jogosítványa esetében pedig arra jutott, hogy azok nagy valószínűséggel megegyeznek az ikonikus fotón szereplő személlyel. A szakértő megállapításait Bene Lajos bíró úgy magyarázta, hogy az értékelések 90 és 100 százalék közötti bizonyosságot jelentenek.

Noha a tanácsvezető a teljes szakértői jelentést nem ismertette, néhány részlet kiderült arról, hogy a szakértő milyen szempontok alapján vizsgálódott. A jelek szerint különös figyelmet szentelt például a fülnek. Eszerint a vizsgált ifjúkori képeken (így az emlékév során felhasznált képen is) a fülek hátul szögletesek, csúcsosak. Az orrhegyek mindkét képen félgömbszerűek, az ajkak pedig a képen vaskosak.

Ugyanakkor egy bírósági ügykezelési mulasztás miatt – egyelőre – nem tekinthető perdöntőnek a felvétel. Az ikonikus felvételt ugyanis nem az eredetileg megkapott képformátumban kapta meg a szakértő. Így a bíró az eljárási szabályokhoz ragaszkodva a szakvélemény kiegészítését rendelte el, immár a bíróság költségére. A már elvégzett antropológiai vizsgálat mindenesetre bruttó 200 ezer forintba került.

Hírdetés

Az a decemberi tárgyaláson derült ki, hogy már a közalapítvány munkatársai sem biztosak abban, hogy valóban Dózsa László szerepel a felvételen, a felelősséget pedig a hibáját elismerő Horváth Miklós történészre igyekeznek tolni. Eközben néhány napja a zuglói, Nagy Lajos király úti falfestésről eltüntették Dózsa László nevét. Ám a 444.hu megtudta, hogy azt nem a Schmidt Mária vezette közalapítvány tüntette el, hanem a Karácsony Gergely által vezetett Zugló önkormányzata.

http://mno.hu/

 

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »