Összecserélt szabadságharcosok az '56-os plakáton?

Összecserélt szabadságharcosok az '56-os plakáton?

Az RTL-nél jelentkező férfi szerint nem Dózsa László az óriásplakáton szereplő forradalmár, hanem az ő unokatestvére, Pruck Pál. Dózsa László színész-rendező viszont határozottan visszautasítja, hogy nem ő lenne a képen.

Szakács János az RTL Klub híradóját kereste fel azzal, hogy az óriásplakátokon országszerte látható fiatal forradalmár nem Dózsa László forradalmár, színész-rendező, hanem az ő unokatestvére, Pruck Pál, akit az ’56-os fotókon már korábban is felismert.

Hírdetés

A fotó az amerikai Life magazin 1956 novemberi, forradalomról szóló összeállításában jelent meg, itt a 15 éves Pruck Pálként azonosította a fotós a képen szereplő fiút, ez szerepel a képaláírásban is, amint az RTL meg is találta a Life online archívumában.

Szakács János a csatornának azt mondta: szeretné, ha unokatestvére, aki a kilencvenes években hunyt el, visszakaphatná a nevét. Dózsa László – aki a forradalom során túlélte, hogy élve egy tömegsírba temették – méltatlannak nevezte az ügyet. Elmondása szerint még a fotón szereplő sapkája is megvan. Nyilatkozni nem akart a csatornának.

Az ’56-os emlékévet szervező emlékbizottság egyelőre annyit válaszolt az RTL Klub megkeresésére: a fotót Dózsa László a magáénak tartja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »