Összecsapott a rettegett Azov-zászlóalj az oroszokkal

Összecsapott a rettegett Azov-zászlóalj az oroszokkal

Megindult az orosz szárazföldi támadás Mariupol környékén, egyelőre úgy tűnik viszont, hogy a térséget védő, többnyire szélsőjobboldali nézeteket valló harcosokból álló Azov nemzeti gárda alegység tartja a frontot az orosz támadás ellen.

A harcok után feltűnt pár fotó a kilőtt orosz tankokról, köztük egy olyan harckocsiról is, amit az orosz haderő egyáltalán nem használ.

Napok óta ostrom alatt tartja az orosz haderő a kelet-ukrajnai szakadárokkal együttműködve az Azovi-tenger partjain található Mariupol városát, ez az utolsó nagyobb település még a térségben, amely ellenáll az orosz inváziónak. A közműellátás megszűnt a városban, a szemben álló felek azzal vádolják egymást, hogy nem engedik ki a városból a civileket.

Mariupolban van az ukrán nemzeti gárda Azov-zászlóaljként emlegetett, hivatalos nevén Azov Különleges Műveleti Osztag néven működő alegységének főhadiszállása. Az oroszok azért fenik rájuk a késüket, mert a gárdista egység jelentős részét szélsőjobboldali, egyes esetekben nemzetiszocialista-jellegű nézeteket valló önkéntesek alkotják.

Több napos tüzérségi tűz után úgy tűnik, megindult a szárazföldi támadás is Mariupol ellen. Az orosz haderő és az oroszajkú szakadárok összecsaptak az Azovval, a gárdisták néhány orosz harcjárművet biztosan kilőttek. Ukrán oldalon, ahogy ezt megszokhattuk, nincs hír veszteségekről, de ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nincsenek.

Hírdetés

Az azovosok állítólag kilőttek eddig hat orosz harcjárművet és megöltek 40 orosz katonát. Még akár reálisak is lehetnek ezek a számok, de általában megfigyelhető, hogy mind az orosz, mind az ukrán fél jelentősen túlbecsüli az ellenséges állományban keletkezett veszteségeket.

Érdekes lehet, hogy az Azov állítólag elfoglalt egy T-64BV harckocsit is Mariupol körül. Ezt a járműtípust az ukrán haderő használja, az orosz haderő 2014-ben kivonta szolgálatból az utolsó T-64-eseket, T-64BV-t pedig egyáltalán nem is tartottak rendszerben, hiszen ez egy ukrán modernizáció.

Erre többféle magyarázat lehet:

az oroszok elfoglaltak egy ukrán harckocsit, majd ezzel támadták meg Mariupolt,
a T-64-es valójában a szakadárok régebb óta használt harcjárműve, melyet még a 14-15-ös harcok során szereztek,
az Azov a saját harckocsijával fotózkodott, hogy nagyobbnak tüntesse fel az orosz veszteségeket, mint amilyenek valójában.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »