Őslakos nőknek emelt emlékművet állítanak Kolumbusz Kristóf szobrának helyére Mexikóvárosban

Őslakos nőknek emelt emlékművet állítanak Kolumbusz Kristóf szobrának helyére Mexikóvárosban

Őslakos nőknek emelt emlékművet állítanak Kolumbusz Kristóf szobra helyére Mexikóváros központjában – közölte Claudia Sheinbaum, a mexikói főváros polgármestere.

A baloldali politikus az olasz felfedezőnek az amerikai kontinens gyarmati történetében játszott vitatott szerepével indokolta a döntést. Sheinbaum ugyanakkor elmondta, hogy Kolumbusz Kristóf szobra nem fog végképp eltűnni a városból, hanem egy kevésbé frekventált helyre a Polanco kerületben található  Amerika-parkba helyezik át.

Hírdetés

Az őslakos nőknek emelt emlékmű az év végéig fog elkészülni és a Tlalli nevet fogja viselni, ami földet jelent az azték náhuatl nyelven.

A Kolumbusz-szobor 1877 óta ékesítette a Paseo de la Reforma sétányt. Az emlékművet már tavaly októberben eltávolították azzal az indoklással, hogy restaurálni fogják. Nem sokkal korábban baloldali szervezetek azzal fenyegettek, hogy október 12-én ledöntik talapzatáról. Az amerikai kontinens számos országában ezen a napon ünneplik Kolumbusz Kristóf érkezését 1492-ben az új világba. Kolumbuszt Kristófot (1451-1506) emlegetik Amerika felfedezőjének. Ugyanakkor több bírálat is érte, mivel az őslakosokkal szembeni erőszak, illetve a transzatlanti rabszolgakereskedelem jelképének tekintik őt. A kolumbiai kormány egyébként júniusban jelentette be, hogy eltávolíttatta Kolumbusz Kristóf és I. Izabella kasztíliai királynő bronz emlékművét a főváros, Bogotá El Dorado nemzetközi repülőterének közeléből, miután az őslakosok megpróbálták ledönteni a szobrokat.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »