Ősi muszlim sírokat találtak Európában

Ősi muszlim sírokat találtak Európában

Európa legkorábbi muszlim sírjait azonosították régészek a dél-franciaországi Nimes kora középkori városa mellett – írták tegnap a Plos One szaklapban publikált cikkükben a kutatók. Az ásatás során talált három csontvázas sírt Mekka felé tájolták.

A radiokarbonos kormeghatározás szerint a maradványok a VII. század közepe és a VIII. század közepe közöttiek, ezzel a modern kutatások szerint ez a három elhunyt a legkorábbi ismert muszlim, akit Európában helyeztek végső nyugalomra. A DNS-vizsgálatok pedig arra is fényt derítettek, hogy a kérdéses csontvázak genetikai állománya észak-afrikai eredetre utal. A sírokban fekvő férfiakat az oldalukra fektették és fejjel Mekka felé fordították, ahogy azt más muszlim temetkezésnél is meg lehet figyelni. A három elhunyt közül az egyik férfi a 20-as, a másik a 30-as éveiben halt meg, míg a harmadik túl volt már az 50-es évein. Érdekesség, hogy egyik férfi sem harci cselekményben vesztette életét, erre utaló nyomok, sebesülések ugyanis nincsenek rajtuk.

Eddig hiányoztak a régészeti bizonyítékok

A tanulmány szerint minden adatot figyelembe véve a férfiak ahhoz az Omajjád hadsereghez tartoztak, amely a 700-as évek elején Hispánia után Franciaország déli részét, így 725-ben Burgundiát is elfoglalta. A muszlim előrenyomulást a frankok állították meg. Tours mellett 732-ben egy csatában megverték a muszlim hódítókat, akik 759-ig kiszorultak a régióból.

Hírdetés

Temetkezés oldalra fordítva Fotó: plosone

A kutatók úgy vélik, a három személy berber lehetett. A régészek szerint a feltárás, illetve a most publikált temetkezések jó adalékkal szolgálnak a térség történelméhez. Főleg, hogy eddig nem volt túl sok lelet abból a korszakból, így a régió kora középkori történetét viszonylag kevéssé ismerték. – Azt eddig is tudtuk, hogy a muszlimok valamikor a VIII. század elején ezt a területet is elfoglalták, de eddig nem voltak régészeti bizonyítékaink az itt tartózkodásukról – fogalmazott a francia AFP hírügynökségnek az ásatás egyik vezető antropológusa, Yves Gleize. A sírokat egyébként még 2006-ban fedezték fel építőmunkások, amikor egy mélygarázs miatt földmunkákba kezdtek.

Két korábbi muszlim temetkezés volt eddig ismert Dél-Franciaországban. A Montpellier mellett talált leleteket azonban jóval későbbre, a XII., míg a Marseille közelében feltártakat a XIII. századra keltezték a kutatók.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 02. 26.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »