Ősi, föld alatti várost találtak Törökországban

Ősi, föld alatti várost találtak Törökországban

Egy hatalmas, föld alatti várost tártak fel Törökországban. Az időszámítás szerinti 2-3. században akár 70 ezer ember is élhetett a helyszínen, a kutatók úgy vélik, hogy a járatokat a rómaiak által üldözött keresztények alakították ki.

A lelőhelyet 2020-ban fedezték fel a mintegy 4 ezer éves, kulturális emlékeiről híres Midyat alatt, miközben emlékműveket újítottak fel. A munkások először egy barlangba vezető bejáratra bukkantak, azon keresztül pedig elérték az óriási komplexumot. A lelőhely a Matiate nevet kapta, ami asszírul a barlangok városát jelenti. Gani Tarkan, a Mardini Múzeum igazgatója szerint nincs még egy ilyen város a világon.

A szakértők úgy gondolják, hogy Matiatéban egészen a 6. századig éltek emberek, később pedig katakombákként és borkészítéshez használták a komplexumot. Eddig 49 kamrát találtak meg, a becslések alapján még csak a város 5 százalékát térképezhették fel. Különböző leletek is előkerültek, így állati és emberi csontok, érmék, illetve lámpák.

Hírdetés

A régészek olyan termeket is találtak, melyeknek vallási funkciója lehetett. Tarkan szerint a 2. században a kereszténység nem volt elismert vallás, így azoknak, akik felvették a hitet, rejtőzködniük kellett a rómaiak elől. Később a perzsák is üldözték a közösségeket a térségben.

A kutatók szerint Matiate lehet a legnagyobb föld alatti város Törökországban, az ország területén ugyanakkor akadnak még rejtett települések. Ezek közül a legismertebb az időszámítás előtti 8-9. században épített Derinkuyu, amelyben 20 ezren élhettek.

National Geographic


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »