Őshonos volt, most ismét megtalálható a Balatonban

Menyhalat telepítettek a Balatonba. Ez a ragadozó halfaj a 60-as években tűnt el a tóból, részben az angolnák miatt. A halgazdálkodási vállalat célkitűzései között szerepel az őshonos halfajok visszatelepítése a Balaton vízrendszerébe. A menyhal nehezen szaporítható, ezért is jelent komoly feladatot, hogy újra elszaporodjon a tóban.

Körülbelül 700 kis menyhalat engedtek a tihanyi révnél a Balatonba. Ez a halfaj őshonos, egészen az 1965-ös nagy halpusztulásig megtalálható volt a tóban. „Én a nagyapám elbeszéléseiből tudom, és édesapám is mesélte, hogy még az 50-es évek végén, a 60-as években horoggal fogtak a Balatonból menyhalat, 1,5-2 kilós példányokat például a Fonyód előtti vizeken, a móló végéről, január-február hónapban” – mondta Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHN) Zrt. vezérigazgatója.

Hírdetés

Legjobban a téli hónapokban fogható, de a hiedelemmel ellentétben nem alszik nyári álmot. Az egyetlen, Európában megtalálható édesvízi tőkehalféle. „Elsősorban Európa északi részén elterjedt, hidegvíz-kedvelő fajról van szó, a Duna vízgyűjtője a legdélibb elterjedése, de úgy, hogy a Dunának a torkolatvidékén már nem található meg. Tehát ez is mutatja, hogy elsősorban a hidegebb vizeket kedveli a menyhal” – fogalmazott Nagy Gábor, a BHN horgászati ágazatvezetője.

A menyhalat nagyon nehéz szaporítani, mert többek között a víz tisztaságára is érzékeny. A szakemberek szerint ezzel a Balatonban biztosan nem lesz probléma. „Amennyiben ez a hal ismét visszatelepedik a Balatonba, a horgászszezont, aminek általában októberben már vége van a Balatonnál, ki lehetne tolni. Reményeink szerint előbb-utóbb ebből a halból nagyon komoly márkát lehet felépíteni, s azért is fognak jönni a horgászok a Balatonra, hogy ne csak süllőt fogjanak, hanem menyhalat” – nyilatkozta Urbányi Béla halgazdálkodási tanszékvezető.

A menyhal húsa nagyon ízletes, a mája pedig a tőkehaléhoz hasonlóan értékes. Az első telepítés költségét a Balaton Halállományáért Alapítvány finanszírozta. A tervek szerint a későbbiekben további menyhalnövendékeket is engednek majd a tóba.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »