”Őseinket felhozád” – honfoglalás kori kiállítás és előadások a délvidéki Óbecsén

”Őseinket felhozád” – honfoglalás kori kiállítás és előadások a délvidéki Óbecsén

Az Óbecsei Városi Múzeum (Vajdaság tartomány, Szerbia) szervezésében, és a Magyar Turán Alapítvány társszervezésében, Raško Ramadanski régész rendezésében, most először nyílik nagyobb szabású, magyar honfoglalás korát bemutató kiállítás a Délvidéken, és egyáltalán egész Szerbiában.

 

Az Óbecsei Városi Múzeum – amely egyben a vajdaság tartomány egyik legjelentősebb történeti múzeuma – gyűjteményéből kerülnek bemutatásra, az utóbbi időben a régióban feltárt magyar Honfoglalás korából származó tárgyak. A régészeti leletek és rekonstrukciók mellett egy a városhoz közeli temetkezésből származó, több honfoglalás kori csontvázlelet, valamint egy majdnem teljesen ép, női koponya is előkerült. Az eredeti koponya alapján Gábor Emese (Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa) rekonstruktőr, szobrászművész által készített antropológiai arcrekonstrukció is a kiállításban lesz megcsodálható. A múzeumi gyűjtemény mellet, a Magyar Turán Alapítvány, honfoglalás-kori régészeti leletek alapján készített rekonstrukciói is megtekinthetőek lesznek a tárlaton. Meghívott szakértő díszvendég: Alaksandar Uzelac történész kutató (Belgrádi Történeti Intézet).

”Őseinket felhozád ” kiállítás ünnepélyes megnyitója: 2023.március 31. (péntek) 18 óra

Helyszíne: Óbecse, Óbecsei Városi Múzeum. Fő utca 25. (Glavna u. 25. Becej, Serbia)

A megnyitón beszédet mond:

Tojzán Ákos az Óbecsei Városi Múzeum igazgatója,

Hírdetés

Bíró András Zsolt a Magyar Turán Alapítvány elnöke, antropológus kutató,

Raško Ramadanski – vezető régész, Óbecsei Városi Múzeum.

A megnyitót követő szombati napon (2023.04.01.) az Óbecsei Városi Múzeum belső udvarán, honfoglalás-kori fegyverzet és viselet bemutatót tart a Magyar Turán Alapítvány és a Délvidéki Turán Egyesület.11 órai és 16 órai kezdettel.

Szintén szombati napon 17 órai kezdettel Bíró András Zsolt antropológus kutató, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa tart, tudományos ismeretterjesztő előadást a múzeum kiállítótermében.

Az előadás címe: A honfoglalás kori magyarság a természettudományos kutatások tükrében. Az egy órás, vetített képekkel illusztrált előadás a honfoglalás kor kutatásának legújabb antropológiai és genetikai eredményeit mutatja be.

Minden kedves érdeklődőt szertettel várunk.

 

 


Forrás:kurultaj.hu
Tovább a cikkre »