Orvosi Nobel-díj 2024 – a mikroRNS felfedezéséért

Az idei orvosi vagy élettani Nobel-díjat a két amerikai kutató, Victor Ambros és Gary Ruvkun kapja a mikroRNS felfedezéséért és a génszabályozásban betöltött szerepéért. Ezt a stockholmi Karolinska Intézet jelentette be hétfőn.

A mikroRNS „úttörő” felfedezése „alapvető jelentőségű a szervezetek fejlődése és működése szempontjából” – jelentette be a svéd Nobel-bizottság. A kutatásnak messzemenő eredményei vannak számos orvosi területre. Ha a génszabályozás kicsúszik a kezünkből, az olyan súlyos betegségekhez vezethet, mint a rák, a cukorbetegség vagy az autoimmunitás.

Hírdetés

Ambros biológus és Ruvkun genetikus felfedezte a mikroRNS-t a Caenorhabditis elegans fonálférgekben , amelyek különböző sejttípusokkal rendelkeznek annak ellenére, hogy csak körülbelül egy milliméteres méretűek. Ez pedig a bizottság szerint alapvető fontosságúnak bizonyult a szervezetek fejlődése és működése szempontjából. A felfedezett génszabályozás több százmillió éve működik. A mechanizmus lehetővé tette az egyre összetettebb szervezetek evolúcióját.
Ambros a Massachusettsi Egyetem orvosi karán dolgozik. Ruvkun a Harvard Medical School és a Massachusetts General Hospital munkatársa. A genetikus a bécsi Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) Molekuláris Biotechnológiai Intézetének (IMBA) tudományos tanácsadó testületének is tagja.

Prof. Dr. em. Makovitzky József (Heidelberg)
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »