Őrült fegyverkezési verseny Amerika és Oroszország között

A haditengerészeti felderítésre szakosodott amerikai hírszerző szervezet, az Office of Naval Intelligence (ONI) legfrissebb elemzése szerint az orosz hadsereg a korábbinál szélesebb körben igyekszik elterjeszteni legmodernebb nem nukleáris csapásmérő eszközét, a szíriai légitámadásokban debütált Kalibr-osztályú cirkálórakétáit

Magyar Menedék - Ősmagyar

Az amerikai elemzők szerint akár korvetteket, vagyis hagyományosan csöves tüzérséggel szerelt, konvojok kíséretére használt, újabban rakétafegyverzettel felszerelve tengerallatjárók elhárítására használt kisebb hadihajókat is felszerelhetnek a földi célpontok elleni csapásmérésre alkalmas fegyverrendszerrel.

Hírdetés

A Kalibr-osztályú cirkálórakétákat idén vetették be először, a Kaszpi-tengerről indították őket Szíriai célpontok ellen – bár egyes hírek szerint volt olyan is, amely végül pár száz kilométert tévedve Iránban csapódott be. A cirkálórakéták indítását a tévében is mutogatták, ami jelzi, hogy a fegyver bevetésének üzenetértéke is volt, bizonyítani akarták az orosz hadsereg csapásmérő képességét is. Ugyanakkor a felvételek alapján az is kiderült, hogy a rakétákat indító hajók nem voltak rendesen feltöltve, mert ha rendesen fel lettek volna töltve, több rakétát kellett volna indítaniuk.

Ettől függetlenül az ONI elemzésében jelzi, hogy ha valóban ilyen széles körben rendszeresítenék a Kalibr-osztályú rakétákat, az felboríthatja az erőviszonyokat, jelentősen növelve az oroszok távoli csapásmérő képességét. Épp ezért az amerikai haditengerészet már kezdeményezte is, hogy 2015-ös költségvetése egy részét a Kalibr-osztályú rakéták indítására tökéletesen alkalmas orosz tengeralattjáró-flotta felderítésére alkalmas eszközök fejlesztésére csoportosíthassa át.

A Kalibr-osztályú rakéták elterjesztésén túl ugyanis az új, júniusban kiadott orosz haditengerészeti stratégia a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt fektetett az atlanti műveletekre, válaszul arra, hogy a NATO keleti bővítésével egyre közelebb kerül Oroszországoz. És bár az ONI elemzése szerint a következő évtizedben „mérsékelt számban” készülnek csak új hajók Oroszországban, a Kalibrrel felszerelve ezek már komoly csapásmérő erőt képviselhetnek.

(Via Bloomberg)


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »