Örülhetnek a feministák az új Barbie-nak

Örülhetnek a feministák az új Barbie-nak

A nőkkel szembeni irreális elvárások kritikáját kínálhatja majd az új Barbie-film – erről írt minapi cikkében a brit The Independent szerzőnője, Alyssa Rosenberg. A napilap szerint a sztori nagyon ígéretes: eszerint a főhőst elzavarják Barbieföldről, mondván, nem elég tökéletes, ezután pedig a való világban kénytelen boldogulni.

Ezzel a történettel pedig minden esélye megvan a filmnek, hogy a kritikusok ne szedjék szét még azelőtt, hogy a nézők elé került volna. A Barbie-jelenséget ugyanis régóta hevesen bírálják, mondván, egyszerre propagálja a nem túl valószerű női alkatot, és erősít fel olyan sztereotípiákat, mint hogy a szőke nők a vásárlás megszállottjai. Korábban a Mattel babája inkább az irreális elvárások szimbólumaként, nem pedig azok kritikusaként működött.

Hírdetés

Az új Barbie-film azután vált sokak számára reménykeltővé, hogy kiderült: a szabadszájú megnyilvánulásairól ismert Amy Schumer játszhatja a főszereplőt. Ő viszont később kikerült a projektből, így az elkötelezett feministák ismét aggódhattak, mi fog a végén kisülni az élőszereplős változatból.

A korábbi Barbie-képtől való eltávolodás már csak azért is szükségesnek tűnhet, mert emblematikus gyerekjátékról van szó. Az utóbbi időkben a filmstúdiók nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a kicsik számára pozitív üzeneteket vigyenek át az olyan mozifilmekkel, mint amilyenek A Lego kaland vagy az Agymanók voltak.

A The Independent szerzőnője mindenesetre reméli, hogy nem fogják kiönteni a fürdővízzel a gyereket is, és nem vész el a lényeg a sztoriból. Tehát, hogy tudni fognak a tinédzserlányok által jól ismert érzésekről, hangulatokról, gimnáziumi élményekről mesélni, és nem csupán az lesz a film célja, hogy a felnőttek jobban érezzék magukat a közvetített üzenet miatt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.07.17.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »