Őrület: focistadionban lesz az úszó-vb

Őrület: focistadionban lesz az úszó-vb

Közeleg a kazanyi úszó-vb, sporttörténeti helyszínen: egy 45 ezres futballstadionban. Az építkezést kevesebb mint két hónap alatt lerendezték az oroszok. Mutatjuk, milyen lett.

Bucsy Levente

Kazanyban új dimenzióba léptették a stadionépítést. Az orosz Premier Ligában szereplő Rubin Kazany futballcsapatának stadionjába gigantikus uszodakomplexumot implantálnak arra a három hétre, amíg július 24. és augusztus 9. között a 2015-ös, sorban a tizenhatodik vizes vb-t – hivatalos nevén úszó-, műúszó-, műugró- és hosszútávúszó-világbajnokságot – megrendezik.

Azt a rendezők már korábban kirázták a kisujjukból, hogy az oroszországi Tatár Köztársaság fővárosához tartozó reptér melletti füves területbe a levegőből is látható, üdvözlő vb-logót borotváltak – arról most ne beszéljünk, hogy a terület nincs messze az ukrán-orosz konfliktuszónához, emiatt pedig az oroszok bármikor korlátozhatják Kazany és környéke légi forgalmát… –, de amit az új létesítmény tud, az páratlan a sporttörténelemben.

Kazan 2015 Fotó: facebook

Kazany új, 45 ezer férőhelyes, 5-8 emeletes, tavirózsa formájú stadionjának 2010. május 5-én Vlagyimir Putyin (még kormányfőként) helyezte el az alapkövét, a 2014–2015-ös orosz labdarúgó-bajnokság befejeztével pedig – idén májusban – azonnal munkához látott a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) házi uszodaépítője, a Myrtha Pools. A hírek szerint május 18. és július 10. között el is végezték a közel 11 ezres befogadóképességű, 2 medencés komplexumhoz kapcsolódó valamennyi munkát, így az 50-szer 26-szor 3 méteres, fedett versenymedencét és a ezzel azonos alapterületű, északi edzőmedencét – ami nélkül nem létezhet minőségi úszóverseny. Természetesen a vizes vb nem minden versenye kap itt helyet, mindösszesen csak a július 25-től augusztus 1-ig tartó szinkronúszás és az augusztus 2-án rajtoló úszás.

Hírdetés

A létesítményben kapott helyet a stadion nyugati talpa alatt a szervezői helyiségek sora, a társalgó, a sajtóközpont és a VIP-helyiségek is; összesen mintegy 20 átépítést kellett eszközölni a lenyűgöző arénában az újonnan belekerült infrastruktúra-elemeken kívül.

Fotó: VASILY MAXIMOV / Europress/AFP

Ahogy a versenyeknek vége, azonnal bontani is kezdik a medencéket, hogy visszaköltözhessenek otthonukba a szabadságukat befejező futballisták.

17 magyar úszik a stadionban

Amint az az alábbi videón is látszik, számunkra egyáltalán nem csak a stadion miatt lesz látványos és fontos a kazanyi eseménysor: három vb-címet igyekszünk majd megvédeni, de akár új karcolások is kerülhetnek a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda márványtábláiba: Gyurta Dániel olimpiai és világbajnokként, világcsúcstartóként a 200 méteres férfi mellúszás abszolút favoritja, emellett ott lesz 100 méteren is, míg a 2014-ben a világ legjobb úszónőjének választott Hosszú Katinka két fő számát, a 200 és a 400 vegyest Barcelona (2013) után Kazanyban is megnyerheti, és még 5 számban biztosan látjuk, Kiss László szövetségi kapitány jelzése alapján pedig akár még egy váltó tagjaként is vízbe ugorhat. Michael Phelps óta nem volt a Földön ilyen elfoglalt úszó!

A videóról csak annyit, hogy a végén a kamerába csókoló Nagy Viktor pólókapus és társai nagyon össze kell, hogy szedjék magukat, ha 2013-as világbajnoki címüket meg akarják védeni, nem lesz egyszerű a Világliga szuperdöntőjén látottak alapján. Pedig a döntő két résztvevőjéé a jövő évi olimpia második és harmadik kvótája.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »