Őrtűzgyújtás korlátozásokkal

Őrtűzgyújtás korlátozásokkal

A tavalyihoz hasonló körülmények között emlékezünk meg Székelyföld autonómiájának napjáról (október 31.), ugyanis a gyülekezési jogot Románia egész területén korlátozták a hatóságok – hívja fel a figyelmet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) tegnapi közleménye.

„Kérjük egyrészt azon települések lakóit, ahol a helyi önkormányzat nem vállalja a máglyagyújtás megszervezését, hogy otthonaikban emlékezzenek meg Székelyföld autonómiájának napjáról, az ablakokba kihelyezett gyertyákkal, a székely zászló kitűzésével, vagy akinek erre lehetősége van, egy lármafa, egy máglya meggyújtásával a saját udvarában vagy kertjében, esetleg egyházi vagy közbirtokossági magánterületen” – szólít fel az Izsák Balázs SZNT-elnök által aláírt dokumentum.

Hírdetés

Hangsúlyozzák továbbá, semmilyen korlátozó intézkedés nem tiltja, hogy az eukarisztia évében, a reformáció ünnepén, a magyar összefogást erősítő ökuménia jegyében templomainkban közösen imádkozzunk Székelyföld autonómiájáért, illetve hogy az ablakba kihelyezett gyertya, udvaron vagy kertben meggyújtott máglya, vagy bármilyen más kreatív magánkezdeményezésről készült fénykép felkerüljön a közösségi médiába, hogy ezen keresztül is érezzük az együvé tartozás erejét.

Izsák Balázs ismételten felhívja a figyelmet arra a politikai küzdelemre, amelyet a nemzeti régiókért kell vívnunk. Szerinte Európában nemcsak az államok a nemzeti kultúrák hordozói, hanem egyes régiók is. Bakk Miklós egyetemi tanárt, politológust idézi a közlemény: „A kezdeményezésnek a mélyebb célja, hogy újrafogalmazza a multikulturalizmus fogalmát. A multikulturalizmusnak két vetélkedő felfogása létezik Európában, az egyik egy globalista, univerzalista multikulturalizmus, amely a befogadásnak a multikulturalizmusa, és úgy tűnik, hogy Európa államaiban ez a győzedelmes alternatíva. Viszont az európai civilizáció karakterét a régiók sokszínűsége és az államok alatt létező területi sokszínűség adja, amelynek az integrálására szintén megvan Európának a lehetősége és az eszköze, és ez az európai multikulturalizmusnak az eredeti fogalma. Abban a paradox helyzetben vagyunk, hogy ennek a kezdeményezésnek is politikai harcot kell vívnia, hogy az eredeti európai multikulturalizmus felfogás érvényesüljön Európában.”


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »