Országszinten csökken, Háromszéken még terjedőben a fertőzés

Országszinten csökken, Háromszéken még terjedőben a fertőzés

Az előző napinál kevesebb új fertőzést – 8 971-et – jelentett csütörtökön a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS), a vírus terjedése mindenütt mérsékelődött, kivéve Háromszéket és Szilágy megyét, ahol még mindig felfelé kúszik a mutató. Ezúttal is nagyon sok, 489 áldozatot jegyeztek – közülük 55 korábbi – , az intenzív osztályon levők száma pedig 1900 fölé emelkedett.

Országszinten a fertőzöttségi átlag pillanatnyilag 9,24 ezrelékes. Szerdán még 9,44 ezrelékes volt, és 8 megyében nőtt az előző naphoz képest; Bukarestben már 13. napja folyamatos a csökkenés, az október 22-ei 16,54 ezrelékről november 4-ére 12,44 ezrelékre mérsékelődött a fertőzöttség. Megyénkben azonban még mindig emelkedik, 89 újonnan igazolt esettel 5,94-re kúszott fel (a szerdai 5,89 ezrelékről); elhalálozás(ok) is szerepel(nek) a központi jelentésben. A 489 áldozat közül 455 szenvedett más betegségben is, és 440 nem volt beoltva. A beoltottak közül egy áldozatnak nem volt más betegsége. Kórházban jelenleg 19 316-an vannak (közülük 362 kiskorú), kevesebben, mint az előző napon, de több beteg állapota súlyos: jelenleg 1902-en vannak intenzív terápián, közülük 33 kiskorú. További 163 575 igazoltan fertőzött személy tartózkodik lakhelyi vagy intézményes elkülönítésben, és több, mint 63 ezer karanténban.

 

Ipari oxigént is bevetnek

Hírdetés

A kórházak ipari oxigént is használhatnak a Covid-betegek lélegeztetésére – közölte Florin Cîţu ügyvivő kormányfő közösségi oldalán az orvosi oxigént gyártó cégek képviselőivel tartott csütörtöki találkozója után, amelyen az oxigénhiánnyal küzdő kórházak számára kerestek megoldásokat a katasztrófavédelmi főigazgatóság szakembereinek részvételével.

 

Az orvosi kamara megelégelte

A koronavírus-fertőzés következtében az utóbbi időben elhalálozottak 92 százaléka nem volt beoltva – jelentette ki a Román Orvosi Kamara elnöke csütörtökön, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Bukarestben tartózkodó küldöttségével tartott találkozója után. Daniel Coriu elítélően nyilatkozott azokról az orvosokról, akik félretájékoztatják a pácienseket az oltással kapcsolatban, szerinte ezek a szakemberek veszélyeztetik a közegészséget, ezért határozottan fel kell lépni ellenük. Mint mondta, a kamarának lennének javaslatai az ilyen esetekben kiszabható szankciókra, de ezekről a parlamentnek kell törvényt hoznia. Coriu hangsúlyozta: az oltás az egyetlen fegyver a koronavírus ellen, az orvostársadalomnak pedig folyamatosan azon kellene fáradoznia, hogy tudományos tényekkel alátámasztva oltakozásra buzdítsa a lakosságot. A WHO európai vészhelyzeti igazgatója, Dorit Nitzan is oltásra buzdította a romániaiakat, és arra is figyelmeztetett, hogy a koronavírus újabb mutációja az eddiginél több gyereket érinthet. Kijelentette: az egyének döntésén múlik, hogy mikor ér véget a koronavírus-járvány. ,,Ez mindannyiunkon, a romániaiakon, a világon élő minden egyes személyen múlik. Ezt mi döntjük el. Ha azt akarjuk, hogy véget érjen, akkor véget ér. De lépnünk kell” – szögezte le Dorit Nitzan.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »