Országos tesztelés 2021: Fülek és Losonc

Országos tesztelés 2021: Fülek és Losonc

Folytatjuk országos körképünket a tömeges tesztelésről. Ezúttal két magyarlakta város, Fülek és Losonc kerül sorra. 

A városi válságstáb ülését követően Agócs Attila polgármester tájékoztatott a hétvégi tesztelés menetéről. Portálunknak elmondta, Füleken szombatra és vasárnapra szervezik a tesztelést. Az egyes mintavételi pontok reggel 8 órától este 20 óráig működnek majd, két szünettel. Az ebédszünet 12 órától 13 óráig tart majd, és még egy pihenősávot beiktatnak 17 órától 17:30-ig.

– nyilatkozta, hozzátéve: őszhöz képest jóval bonyolultabb a helyzet.

„Sokan a nővérkék közül a Covid-osztályon szolgálnak, ők nem tudnak bekapcsolódni, illetve megkezdődött a körzeti orvosok és nővérkéik oltása. Ők már sokkal elővigyázatosabbak, hiszen két oltás között vannak, és nem igen vállalják be a tesztelést” – tudatta.

A polgármester tájékoztatása szerint vélhetően holnap délben indul az online regisztráció, amivel párhuzamosan egy telefonos call centrumot is fognak működtetni. A városháza munkatársai a +421-(0)47-4381001 telefonszámon lesznek elérhetők, és segítenek az időpontfoglalásban azoknak, akik nem értenek annyira a számítógéphez, vagy nincs internetes hozzáférésük.

Emellett továbbra is működik Füleken egy losonci orvos által működtetett mobil mintavételi pont. A mai napon pedig egy újabb orvos jelentkezett, aki nyitna egy másik teszthelyszínt is, ezzel is tehermentesítve a hétvégi tömeges tesztelést.

A helyi cégek közül az Ekoltech bútorgyár is szeretett volna saját mintavételi pontot biztosítani, hiszen a kormány többször is hangsúlyozta, hogy a nagy üzemekben majd segítik ezek megnyitását. Viszont úgy tűnik, erre mégsem lesz lehetőség. A járási válságstáb legfrissebb információi szerint a nagyüzemeknek azt javasolják, hogy a már működő mobil mintavételi pontokra küldjék az alkalmazottaikat.

„Arra szeretnénk biztatni a lakosokat, hogy akik Füleken szeretnék teszteltetni magukat, használják ki a mobil mintavételi pontokat is. Mivel a környékbeli falvakból szintén Fülekre jönnek majd teszteltetni, ezért nem lenne szerencsés, ha tömegek alakulnának ki. Ezért kérjük, hogy aki teheti, hétközben tudja lesz a tesztelést, hiszen a most születő teszteredmények már érvényesek”- hangsúlyozta a polgármester.

Hírdetés

A finanszírozás kapcsán zárszóként elmondta, a szükséges teszteket az állam biztosítja, a további kiadásokat pedig a teszteltek létszáma után fogják átfizetni.

„Személyenként 5 eurót kapunk. Ebből kell a védőeszközöket és a fertőtlenítőszereket bebiztosítani, a teljes egészségügyi és adminisztratív személyzetet működtetni. Az alapvető kérdés az, hogy lesz-e elég egészségügyi dolgozó, aki leveszi a mintát”- zárta.

 

A hétvégére felállított mintavételi pontok nagyrésze egybeesik az őszi országos tesztelés helyszíneivel.

A tesztelésre elektronikusan és call centeren keresztül lehet konkrét időpontot foglalni. A telefonos időpont egyeztetésben, csütörtöktől vasárnapig, az önkormányzat munkatársai segítik majd az embereket. Az előzetes regisztrációval szeretnék elkerülni a hosszú sorokban való várakozást.

A mobil gyűjtőhelyek helyszíneiről és a regisztrációs lehetőségekről Losonc önkormányzata a közösségi oldalán, a város weboldalán, a hangosbemondón és a városi újság hasábjain tájékoztatja a lakosságot.

Losoncon jelenleg is négy mintavételi helyszínen tesztelnek. A Petőfi utcában a regionális közegészségügyi hivatal épületében (hétfőn, szerdán, pénteken 9.00-tól 12.00-ig), a Janko Kráľ utcában az IVIMED társaság épületében (hétfőtől péntekig 10.00-18.00 óra között előzetes bejelentkezés alapján), a kórházban (hétfőtől péntekig 8.00-15.00 óra között), illetve Miroslav Slíž doktornál a Kuzmány utcában (hétfőtől csütörtökig 12.00.-20.00 óra között, és pénteken 10.00-tól 18.00-ig előzetes bejelentkezés alapján).

Aki a napokban átesett a koronavírus fertőzésen, annak nem kell részt vennie az országos szűrésen. Viszont erről három hónapnál nem régebbi orvosi igazolással kell rendelkeznie.

Szintén nem kötelező a teszten való részvétel az otthoni elszigeteltségben lévőknek, a fogyatékossággal élőknek, a 15 évnél fiatalabbak és a 65 év fölötti személyeknek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »