Országos botrány van Oroszországban a finnek horogkereszje miatt

Országos botrány van Oroszországban a finnek horogkereszje miatt

Hatalmas, tömeges felháborodás van Oroszország és a nyugat orosz-szimpatizáns közösségi felületein a finn légierő egyik zászlója miatt, melyen egy horogkereszt látható.

A jelkép vélhetően újabb fejezetet nyit majd a Kreml (félhivatalos) kommunikációjában, mellyel a „nácizmus” fenyegetését akarják demonstrálni. Pedig a finn kultúrában a horogkereszt bőven az NSDAP előretörése előtt is fontos szerepet foglalt el, a jelkép használata nem kötődik a nemzetiszocializmushoz, ráadásul a finn légierő 2020-ban eltávolította a jelképet az oroszok által megkifogásolt zászlóból.

Mindennek ellenére hatalmas felháborodás robbant ki a napokban orosz és oroszbarát közösségi oldalakon, miután elkezdett keringeni felületeken egy kép a finn légierő egyik zászlójáról, melyen egy horogkereszt látható. A posztok röviddel azután kerültek fel, hogy Finnország bejelentette NATO csatlakozási szándékát.

Konkrétan erről a zászlóról van szó:

Hírdetés

Az Ukrajna elleni „különleges műveleteket” támogató orosz felhasználók a zászló használatát egyértelműen akként értelmezik, hogy Finnország lényegében „náci”, mert használják az NSDAP jelképét.

Mint ismert, a „nácizmus elleni harc” az egyik fő ideológiai vonulata Oroszország Ukrajna elleni támadásának és a NATO-val való szembenállásának.

Ezzel a helyzetértékeléssel két baj van:

a finn haderő 1918-ban kezdte el használni jelképeként a horogkeresztet, vagyis két évvel azelőtt, hogy a Német Nemzetiszocialista Munkáspárt egyáltalán megalakult volna és 15 évvel azelőtt, hogy hatalomra kerültek Németországban. A finn horogkeresztnek tehát egyértelműen nincs köze a nemzetiszocializmushoz.

A második világháború után a finn haderő fokozatosan lecserélte a horogkeresztes jelképeket más szimbólumokra. A légierő egyes alakulatai, illetve különösen a légierő kadétképzéséért felelős oktatási intézmények viszont egészen 2020-ig még használták ezeket a jelképeket, amikor a finn kormány nemzetközi zsidó-liberális úgy döntött, hogy mindenhonnan eltüntetik a nemzeti szimbólumot. Kifejezetten az oroszok által kifogásolt zászlót lecserélték már két éve – a horogkereszt helyett most egy aranyszínű madár van a zászlón.

A civil szimbolikában néhány helyen persze még mindig megtalálható a jelkép, például a Szabadságkereszt rendi kitüntetésen, ami a finn elnöki zászlón is látható, de ezt a kitüntetést is 1918-ban hozták létre, a rajta található szvasztika pedig még csak annyira sem hasonlít a németek által használt szimbólumhoz, mint a légierő szimbóluma.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »