Oroszországhoz csatlakozna az egyik ukrán régió, népszavazást szerveznek

Oroszországhoz csatlakozna az egyik ukrán régió, népszavazást szerveznek

2022. 08. 09.

A Zaporizzsjai terület népszavazást tart arról, hogy elszakadjon-e Ukrajnától, és kérje-e az Oroszországi Föderációhoz történő csatlakozást – jelentette be hétfőn a régió közigazgatásának vezetője.

Jevgenyij Balickij elmondta, hogy a Melitopol városában tartott regionális fórumon írta alá a népszavazás megszervezéséről szóló rendeletet. A RIA Novosztyi szerint az ukrajnai régió különböző részeiről érkezett több mint 700 képviselő hagyta jóvá a tervet.

Kormányzati tisztviselők korábbi nyilatkozatai arra utaltak, hogy a népszavazást akár már szeptember közepén megtarthatják.

Az orosz erők a február végén Ukrajna ellen indított első offenzíva során részben ellenőrzésük alá vonták a régiót. A régió északi részén, a Dnyepr folyó mentén fekvő névadó város továbbra is ukrán ellenőrzés alatt áll.

Az Ukrajna másik, Oroszország által ellenőrzött részén, a Herszon régióban a tisztviselők hasonló terveknek adtak hangot, hogy szavazásra bocsátják a Kijevtől való elszakadást és az Oroszországhoz való csatlakozást célzó javaslatot.

Hírdetés

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap megismételte azt a figyelmeztetést, hogy ha a két régió véghezviszi tervét, Kijev megszakít minden tárgyalást Oroszországgal. Moszkva válaszul azt javasolta, hogy az ukrán elnök forduljon az említett régiók polgáraihoz.

“A HELYZET AZ, HOGY EZT TERVEZIK A RÉGIÓ LAKÓI. EZ NEM OLYAN, MINTHA MI [OROSZORSZÁG] NÉPSZAVAZÁST TARTANÁNK. ITT NYILVÁNVALÓAN MEG KELL ÉRTENI, HOGY ZELENSZKIJ KINEK CÍMZI EZT A KIJELENTÉST – AZ EMLÍTETT RÉGIÓK UKRAJNAI POLGÁRAINAK VAGY OROSZORSZÁG POLGÁRAINAK? HA OROSZORSZÁG POLGÁRAIHOZ ÉS VEZETÉSÉHEZ, AKKOR MI VAGYUNK A ROSSZ CÍMZETT” – KOMMENTÁLTA HÉTFŐN DMITRIJ PESZKOV, A KREML SZÓVIVŐJE.

Oroszország és Ukrajna között hónapok óta nem folynak béketárgyalások, mivel Kijev elutasította az ilyen kapcsolatfelvételt, és azt állította, hogy csak azután tárgyalna, miután nyugati katonai segítséggel legyőzte az oroszokat a harctéren.

A tárgyalások megszakadása előtt úgy tűnt, hogy a két ország előrelépést ért el nézeteltéréseik rendezésében. Egy március végi isztambuli találkozón Kijev ígéretet tett arra, hogy semleges országgá válik, és elfogadja a hadseregére vonatkozó korlátozásokat. Moszkva közölte, hogy e javaslatok alapján békeegyezmény-tervezetet készített, de Ukrajna nem válaszolt rá.

A múlt hónapban az ENSZ és Törökország közvetítésével közvetett orosz-ukrán megállapodás született arról, hogy három ukrán kikötőből újraindulhat a gabonaexport a Fekete-tengeren keresztül. A tervet két külön megállapodásban formalizálták, amelyeket Oroszország és Ukrajna írt alá a másik két féllel.

Orosz Hírek

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »