Oroszország Ukrajnát vádolta meg a két orosz támaszpont elleni hétfői támadással

Oroszország Ukrajnát vádolta meg a két orosz támaszpont elleni hétfői támadással

A TASS orosz hírügynökség hétfőn este azt közölte, hogy az ukrán haderő két dróntámadást kísérelt meg, egyet a rjazani, egyet az Engels-2 katonai támaszponton, amelyek mélyen az orosz hátországban találhatók, több száz kilométerre az ukrán határtól.

A hivatalos orosz álláspont szerint a drónokat megsemmisítették, a lehulló törmelék azonban az egyik helyszínen három orosz katonát megölt, többeket pedig megsebesített, valamint két bombázóban tettek “mérsékelt” kárt. Moszkva egyértelmű tette azt is, hogy mai rakétacsapások Ukrajna ellen a két fenti incidensre adott válaszok.

Kijev nem ismerte el felelősségét az incidensekben – a legtöbb ilyen esetben nem ismeri el. Ennek oka, hogy ne lehessen olyan narratívát felvetni a sajtóban, miszerint az ukránok provokálták a rakétacsapásokat, másrészt, az eszkaláció felé mutató akciókat Ukrajna nyugati szövetségesei sem díjazzák.

Hírdetés

Elvileg az ukránok nem rendelkeznek olyan fegyverekkel, amelyek elérnének a közel 800 kilométerre lévő orosz támaszpontokig , ugyanakkor a BBC arra hívta fel a figyelmet, hogy az ukrán haderő ősszel jelentette be, hogy hamarosan elkészülnek egy 1000 kilométer hatótávú öngyilkos drón fejlesztésével. A DailyMail pedig az orosz Readovka hírportált idézte, amely úgy fogalmazott:

“A nagy távolság miatt a drónokat vagy a mi területünkről lőtték ki, ami azt jelentené, hogy az ellenség elérte a Volga folyót, vagy Ukrajnából lőtték ki őket, azt viszont azt jelenti, hogy Kijev rendelkezik 1000 kilométeres hatótávolságú drónokkal, amelyek potenciális fenyegetést jelentenek Moszkvára is”

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »