Oroszország tudja ki akart nekik keresztbe tenni

Moszkva azzal vádolta meg Kijevet, hogy diverzáns tevékenységet folytatott a Krím-félszigeten. Válaszul Ukrajna elrendelte a legmagasabb harckészültségi fokozatot. A Krímben meghiúsított ukrán diverzánsakciók szervezője Volodimir Szergyuk, az ukrán védelmi minisztérium felderítési főosztályának (GUR) munkatársa volt” – közölte pénteken a TASZSZ orosz állami hírügynökség egy meg nem nevezett titkosszolgálati forrásra hivatkozva.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

Szergyuk százados az informátor szerint a katonai felderítés 56. dandárja 37. zászlóaljának parancsnoka. Az oroszok információi szerint a százados Ukrajna Herszoni régiójából koordinálta a műveleteket és a tervezett visszavonulást. Az első diverzánscsoportot vasárnap virradóra leplezték le a krími Szuvorovo település temetőjében. A szerveződés tagja volt Olekszij Szandul hadnagy, a 37. zászlóalj szakaszparancsnoka, egy “Róka” néven is emlegetett tiszt, Oleh Dmitrenko, és Olekszandr Kirillov felderítő. Egy negyedik személy, nem tartózkodott a helyszínen, amikor kitört a tűzharc.

Az összecsapásban az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyik munkatársa életét vesztette, egy másik pedig megsebesült. A helyszínen robbanóanyagokat, aknákat és öt teljes orosz egyenruhát foglaltak le.
A Krímben csütörtökön letartóztatás alá helyezett Evhen Panov a csoport koordinátoraként a visszavonulást volt hivatott biztosítani. Az incidenssel kapcsolatban ugyancsak elfogták Andrej Zahtyej krími lakost és R. Szulejmanovot, a GUR ügynökét is.

Hírdetés

A TASZSZ-t tájékoztató illetékes szerint az orosz titkosszolgálatok augusztus elején értesültek arról, hogy az ukrán diverzánscsoportok katonai objektumok, energetikai és közlekedési létesítmények és forgalmas helyek ellen terveztek támadásokat. Akciójukkal a parlamenti választási kampányt és az üdülési szezont akarták megzavarni.

Az első diverzánscsoport lebukása ellenére hétfőre virradóra az egyik krími határátkelő közelében két ötfős csoport tett kísérletet a fegyveres áttörésre, amit Ukrajna területéről tank és páncélozott harcjármű tüze fedezett. A tűzharcban egy orosz katona elesett. A névtelen nyilatkozó nem tartotta kizártnak, hogy az akció célja a figyelemelterelés volt, az első diverzánscsoport visszavonulásának fedezésére.

A forrás szerint augusztus elején Panov, Szandul és Moszkvityin két gépkocsival felderítő utat tett a Krímben a célpontok kiválasztására.

mti


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »