Oroszország- Teljes harckészültség, csapat átcsoportosítás

Oroszország- Teljes harckészültség, csapat átcsoportosítás

100.000 katonát érint a Vlagyimir Putyin által elrendelt teljes harckészültség váratlan ellenőrzése, mely a Bajkálon túli térségre és az orosz Távol-Keletet magába foglaló Keleti Katonai Körzetre vonatkozik (VVK) – jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter csütörtökön, aki egyúttal rendkívüli hadgyakorlatot rendelt el a térségben.
Csütörtökön helyezték teljes harckészültségbe a két nagy szövetségi körzetre kiterjedő katonai körzet valamennyi egységét.
A távol-keleti körzethez és a szibériai szövetségi körzet egy részéhez tartozó, összesen 11 közigazgatási egységben állomásoznak a VVK csapatai.
Augusztusban már tartottak váratlan harckészültségi ellenőrzést a Keleti Katonai Körzetben, de abban nem mindegyik egység vett részt.
Az oroszországi Keleti Katonai Körzet parancsnoksága Habarovszkban van, amely négy szárazföldi hadsereget, a légierő és a légvédelem egységeit irányítja, valamint hozzá tartozik az orosz haditengerészet Csendes-óceáni Flottája, akárcsak a belügyi és határvédelmi egységek.
A térségben állomásoznak az orosz űrvédelmi- és hadászati rakétacsapatok, de azok nem tartoznak a Keleti Katonai Körzet parancsnoksága alá.
Az orosz elnök, aki egyben a fegyveres erők főparancsnoka is, utasítást adott arra, hogy a csapatokat nagy távolságra kell átcsoportosítani.
Szergej Sojgu védelmi miniszter a főparancsnoki rendelkezésnek megfelelően parancsot adott arra, hogy a Keleti Katonai Körzethez tartozó csapatokat és irányításukat kivezényeljék a gyakorlóterekre és ott készüljenek fel az ellenőrző feladatok teljesítésére, valamint a taktikai gyakorlatokra.
Az orosz védelmi tárca vezetője egyúttal közölte: az elnök arra is utasította a minisztériumot, hogy ellenőrizze a két nagy orosz szövetségi körzetben a végrehajtó hatalom és az állami hatóságok felkészültségét esetleges hadiállapotra. Vizsgálódni fognak mások mellett a távközlési minisztérium, de az Orosz Posta, az Orosz Államvasutak és a Roszaviacija, a légiközlekedési felügyelet regionális intézményeinél is. Ellenőrzik a Bajkálon túli terület, a Tengermelléki terület, a Habarovszki terület, a Kamcsatkai határvidék és az Amuri, valamint a Szahalini megyéket.
2013 óta rendszeresen tartanak rendkívüli hadgyakorlatokat Oroszországban – emlékeztetett a lenta.ru orosz hírportál. Az idén februárban és márciusban az Ukrajnával is szomszédos Nyugati Katonai Körzet valamennyi egységét bevonták a harckészültség ellenőrzését szolgáló gyakorlatba.
A lépés Ukrajna és nyugati államok tiltakozását váltotta ki. Moszkvában viszont arra hivatkoztak, hogy nincs szó haderő összpontosításáról, és nem az ukrán hatalomváltás miatt tartják a hadgyakorlatot, írja az ITAR-TASSZ hírügynökség.

magyartudat.com

No visits yet


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »