Oroszország szerint az ukrán gép “lelövéséről” szóló kijelentések elfogadhatatlanok

Oroszország szerint az ukrán gép “lelövéséről” szóló kijelentések elfogadhatatlanok

Az orosz külügyminisztérium pénteken közleményben tiltakozott az ellen, hogy az Iránban lezuhant ukrán utasszállítóval kapcsolatban egyesek rakétatalálatról tegyenek kijelentéseket. Az orosz külügy szerint meg kell várni a vizsgálatok végét.

Az oroszok szerint senkinek sem szabadna politikai pontok szerzésére használnia egy ilyen tragédiát, és hogy jelenleg az a fontos, hogy minél hamarabb fény derüljön a szerencsétlenség okára.

Az ukrán gé január 8-án, szerdán zuhant le röviddel azután, hogy felszállt a teheráni reptérről. A jelenlegi információk szerint röviddel a felszállás után a pilóta tüzet érzékelt a gépen, ezért megpróbált visszafordulni, de nem jutott el a reptérig, lezuhant, a becsapódást pedig senki nem élte túl. A fedélzeten 176 ember tartózkodott, több mint nyolcvan iráni és több mint 60 kanadai utas.

Röviddel a baleset (?) után az iráni hatóságok motorhibáról tettek közzé nyilatkozatot, de ezt később törölték. Ugyanekkor jordániai hírportálok  azt közölték (forrásmegjelölés nélkül), hogy az iráni légvédelem tévedésből lőtte le a gépet.

A jordániai híreket mind az iráni mind az ukrán érintettek cáfolták, és egy darabig úgy tűnt, hogy a helyzet nem kerül kapcsolatba az amerikai-iráni viszállyal.

Hírdetés

Egy nappal később azonban Irán bejelentette, hogy nem adja ki a feketedobozokat a gyártónak, ami felettébb különös lépés. A repülési adatokat és a pilótafülkében elhangzó mondatokat rögzítő készülékeket rendszerint a gyártóval kódoltatják ki (a néhány hónapja lezuhant szlovák MiG-29-es feketedobozát is Oroszországba szállították el).

Az Ukrinform péntek esti közlése szerint az iráni hatóságok hozzáférést adtak az ukrán megbízottaknak a pilótafülkében zajló beszélgetéseket rögzítő feketedoboz tartalmához, és odaengedték őket már a baleset helyszínére is.

Közép-európai idő szerint csütörtök este érkeztek meg az első nyugati sajtóban hírek arról, hogy Irán lehet a felelős a gép lezuhanásáért. A Newsweek amerikai és kanadai hírszerzőkre hivatkozva közölt cikket arról, hogy az iráni légvédelem tévedésből lőtte le a repülőgépet (a gép csak órákkal azután szállt fel, hogy Irán ballisztikus rakétákkal támadta az amerikaiak iraki támaszpontjait).

Ukrajna álláspontja is fokozatosan változni látszik. Pénteken már elismerték, hogy a vizsgálatot végző ukrán emgbízottak hét lehetséges forgatókönyvvel dolgoznak, és nem mulasztották el kihangsúlyozni, hogy ezek egyike egy nem szándékos rakétatalálat.

Irán a vádakat következetesen tagadja, a fekete-dobozokat azonban nem adja ki. Az orosz álláspont, miszerint meg kell várni a vizsgálat végét, eléggé kényelmes: az ugyanis még évekig tarthat.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »